Mene sisältöön

Suuren Sähköturvallisuuskilpailun voittajat julkistettiin

1.2.2010

Suuren Sähköturvallisuuskilpailun voittajat julkaistiin 29.1.2010 opetusalan suurtapahtumassa Educa-messuilla. 1–3-luokkalaisten sarjan voitto meni Rajatorpan koululle Vantaalle. 4–6-luokkalaisten sarjassa voiton vei  Hämeenlinnan normaalikoulu. 7–9-luokkalaisten sarjan voiton otti  Lemin koulukeskus.

Alakoulut oli jaettu kahteen sarjaan: 1–3-luokkalaisten ja 4–6-luokkalaisten sarjaan. Molemmissa sarjoissa koululuokan tehtävänä oli tuottaa oma tarina turvallisesta sähkönkäytöstä. Yläkoulun tehtävänä puolestaan oli suunnitella sähköturvallisuudesta kertova juliste.

Nuorempien sarjassa Rajatorpan koulun 3A luokka oli laatinut lapsia puhuttelevan ”Turre-oravan sähköinen päivä” -kirjasen. Koko luokan yhteistyönä toteutetussa työ käsitteli laajasti sähköturvallisuutta oikeanlaisten tilanteiden avulla. Kilpailuraati ihasteli luokanopettaja Leena Sairion ohjaaman luokan työn tarinan vahvuutta, joka oli oivaltavasti yhdistetty erilaisiin graafisiin tyyleihin. ”Olipa uskomaton uutinen! Kiitos! Täytyy varata kuulosuojaimet huomiseksi kouluun, kun kerron voitosta oppilaille”, totesi Leena Sairio.

Vanhempien sarjassa  Hämeenlinnan normaalikoulun 6A luokka otti tiukan kisan jälkeen voiton työllään ”Vaara”. Ilmaisuvoimallisesti vahvassa työssä luokka oli onnistunut poikkeuksellisen hyvin ja selkeästi käyttämään kuvitusta aiheen kerrontaan. Luokan keksimä tarina oli kokonaisuutena hyvä ja sen kruunasi tekstin sujuva riimittely, totesi raati loppuarvostelussaan. ”Voiton tunnelmat olivat huikeat! Ei sitä joka päivä tuhatta euroa voita”, kommentoivat Hämeenlinnan normaalikoulun oppilaat iloisesti.

Yläkoulun sarjan voiton otti Lemin koulukeskuksen 9B-luokka opettajansa Arja Uutelan johdolla. Luokan suunnittelemassa julisteessa ”AC is Dangerous”, sarjakuvan muotoon toteutettu aihe saatiin tuotua selkeästi esiin ja myös tarinan opetuksellinen puoli tuli humoristisella tavalla kerrottua. ”Oppilaat paneutuivat julisteen tekemiseen ihan vakavissaan. Työ toi mukavaa vaihtelua tavalliseen puurtamiseen, ja liittyi juuri sillä hetkellä opetettavaan sähköopin asiaan”, vastasi Arja Uutela kysyttäessä saatiinko kilpailuun osallistumalla myös sähköturvallisuuteen ja energiansäästöön liittyvää oppia.

Kaikissa sarjoissa voittajaluokka palkittiin tuhannen euron palkintosummalla. Rajatorpan koulussa voittosumma aiotaan käyttää luokkaretkeen tai leirikouluun, Hämeenlinnassa on suunnitelmissa hankkia luokkaretken yhteydessä luokkasormukset. Lemillä odotetaan kovasti luokkaretken lisäksi työstä teetettyjä julisteita, jotka jokainen oppilas saa muistoksi voitostaan.

1-3-luokkalaisten sarjassa toiseksi sijoittui Nilonkankaan koulun 2B-luokka Kuusamosta. Kolmannen sijan nappasi Nivan koulun 2-luokka Hyrynsalmelta. 4–6-luokkalaisten sarjassa jaetulle kakkos-sijalle ylsivät Kyrkobyn koulun 5 ja 6-luokkalaisten lähettämät työt Pietarsaaresta. Yläkoulun sarjassa toisen sijan otti Joroisten yläkoulun 9B-luokka. Kolmannen sijan yläkoulujen sarjassa vei Tapiolan koulun 8A-luokka Espoosta.

”Kilpailun onnistuneen tehtävänannon avulla kilpailuun osallistuminen tukee sähköturvallisuuden opettamista kouluissa. Kilpailutöitä katsoessa näkee hyvin, kuinka monipuolisesti oppilaat pohtivat opettajansa johdolla sähköturvallisuuteen ja energiankulutukseen liittyviä kysymyksiä. Tulemme jatkossakin panostamaan lapsiin ja nuoriin, sillä he myös usein ohjaavat koko perheen käyttäytymistä sähköturvallisuuteen ja energiansäästöön liittyvissä asioissa”, kommentoi Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen asiamies Lauri Mäki tyytyväisenä palkintojenjaon jälkeen.