Mene sisältöön

Energiansäästölampuissa on suuria eroja

1.2.2010

Helsingin Sanomien kuluttajasivu on testannut lukuvalaisinten lamppuja ja erityisesti pienloiste- eli energiansäästölamppuja. Lähinnä vertailtiin 11 W (watin) lamppuja, mutta mukana oli myös kokoja aina 23 wattiin asti. Erot ovat suuria, eivätkä kaikki lamput sovi lukuvalaisimiin.

Erilaisissa ja erimerkkisissä pienloistelampuissa todettiin suuria eroja niin hinnan kuin valovirran, valolämpötilan, koon ja ilmoitetun kestoajan suhteen. 11 W lampuissa huonoin valovirta oli vain 72% parhaasta. Tosin huonoimman lampun hintakin (3,33 e) oli vain 37% parhaan hinnasta (8,95 e). Huonoimmasta lampusta todettiin myös että on liian iso ja siksi kelvoton lukuvaloksi.

Jotkin suurempitehoisista lampuista todettiin muuten hyviksi, mutta liian isoiksi mahtuakseen tavalliseen lukuvalaisimeen. Valolämpötila, joka kuvaa valon miellyttävyyttä, oli joissain lampuissa suuri ja siksi valo koettiin kovaksi.

Pienloistelamppujen pakkauksissa ilmoitetaan yleensä 11 W lampun vastaavan 60 W hehkulappua, mutta testin mukaan vasta 12 W tai mieluummin 15 W pienloistelamppu antaa saman valovirran kuin 60 W hehkulamppu.

Vertailussa oli myös mukana 25 W ledilamppu ja 45 W halogeenilamppu. 25 W ledilamppu oli kallis ja sen valoteho liian pieni lukuvaloksi. 45 W halogeenilampun valovirta vastaa hyvän 11 W pienloistelampun valovirtaa, mutta sähköä kuluu nelinkertainen määrä ja polttoikä on vain yksi vuosi, kun se pienloistelampuilla on yleensä viiden vuoden paremmalla puolella.
(HS 27.1.2010)

Sivun alkuun