Mene sisältöön

Lumikuormat uhkaavat sähkönjakelua

3.2.2010

Lumi haittaa sähkönjakelua lähes koko maassa. Puut taipuvat lumen painosta johdoille ja saavat aikaan sähkökatkoja. Myös sähköjohtoihin on voinut tarttua pakslulti lunta, minkä seurauksena johtoja on mennyt poikki tai ne roikkuvat matalalla. Sähkötapaturman vaaran vuoksi tällaisten johtojen lähelle ei saa mennä, eikä niihin tai johdon päälle kaatuneisiin puihin saa koskea. Havaituista vahingoista pitää ilmoittaa paikalliselle sähköyhtiöille.

Talvi 2010 on monin paikoin poikkeuksellinen. Tykkylumi koettelee sähköverkkoja alueilla, joilla siitä ei ole tavallisesti harmia. Viime viikkoina on sähköyhtiöissä eri puolilla Suomea tehty tauotta töitä vikojen ehkäisemiseksi. Lunta on irrotettu sähköjohdoista ja puista. Taipuneita ja johtojen päälle kaatuneita puita on poistettu.

Useat sähköyhtiöt ovat tarkastaneet lumikuormia helikoptereiden avulla, mikä on nopein ja tehokkain keino saada kokonaiskuva tilanteesta. Helikoptereita on käytetty myös lumenpoistoon. Helikopterin lapojen ilmavirralla on pudotettu lunta puista, mutta kopterin alla roikkuva parru on osoittautunut kaikessa yksinkertaisuudessan tehokkaimmaksi menetelmäksi lumen poistoon sähköverkkoa uhkaavista puista.

Lumikuormatilanne helpottuu vasta, kun sää lauhtuu kunnolla. Tilanne on pahin Itä-Suomessa, mutta sähkönjakelun ajoittaisiin häiriöihin on syytä varautua lähes koko maassa.

Johtimiin kertyneen lumen ja johdon päälle kaatuneiden tai taipuneiden puiden poisto on aina jätettävä sähköalan ammattilaisille. Havaituista vaurioista pitää ilmoittaa paikalliselle sähköyhtiölle.

Lumikuorman painolle erityisen herkkiä ovat nuoret koivut, jotka johtojen päälle taipuessaan aiheuttavat sähkökatkon. Sähköyhtiöllä on oikeus ja velvolliuus poistaa johdoille ja johtoalueen läheisyyteen taipuneet puut. Sähköyhtiöiden ja metsänomistajien väliset johtoaluesopimukset eivät kuitenkaan aina salli ennakoivasti koskea näihin puihin. Ennekoivalla metsänhoidolla tätä haittaa voidaan vähentää. MTK ja Energiateollisuus ry ovat jo jokin aika sitten tuottaneet tätä koskevan metsänomistajille jaettavan oppaan.

Sivun alkuun