Mene sisältöön

Peilikaappivalaisimissa asennusongelmia

19.5.2010
Turvatekniikan keskus TUKES on havainnut ongelmia mm kosteisiin tiloihin tarkoitettujen peilikaappien asentamisessa. Ongelma syntyy siitä, että peilikaapeissa voi olla mukana irrallisia komponentteja, jotka pitää liittää kaappiin käyttöpaikalla.

Valaisinmarkkinoille on tullut viime aikoina tuotteita, joissa vastuut on laitetoimittajan osalta siirretty asentajille. Esimerkiksi joissakin peilikaapeissa on mukana komponentteja (muuntaja, halogeenivalaisimet, pistorasiat, verkkoliittimet), joita ei ole liitetty itse kaappiin, mutta laitetoimittaja on antanut ohjeet siitä, että valtuutettu asentaja voi suorittaa asennustyöt asennusmääräysten mukaisesti.

Usein asentaja on todennut, ettei kyse ole kiinteästä asennuksesta, vaan paremminkin laitevalmistuksesta, koska kyseisiä komponentteja ei asennusstandardin edellyttämällä tavoin ole mahdollista asentaa kosteisiin tiloihin. Niissä tapauksissa siis asentajan tulisi huolehtia siitä, että paikalla kasattu laite täyttää sitä koskevat vaatimukset, mikä usein on kohtuuton vaatimus. Asentajahan ei yleensä ole niin tarkkaan selvillä laitteiden rakennetta koskevat vaatimuksista, että hän voisi vakuuttaa kokoamansa laitteen olevan sitä koskevan harmonisoidun laitestandardin vaatimusten mukainen.

Sivun alkuun