Mene sisältöön

Kodin energiankäyttö

Sähkön käyttö on osa kodin ja perheen energiankäyttöä. Oheinen kuva kertoo, mistä koostuu kaikki tavallisessa perheessä käytetty energia. Tästä kuvasta puuttuu matkailun aiheuttama energiankäyttö, esimerkiksi lentomatka päiväntasaajan tienoille lomalle saattaa edustaa huomattavaa osaa perheen vuodessa käyttämästä energiasta. (Kuva: Energiateollisuus ry / Adato Energia Oy)

Kuva osoittaa että kodin lämmittämiseen ja veden lämmittämiseen käytetään lähes puolet (noin 45%) kokonaisenergiasta. Tämä voi lämmitysmuodosta riippuen tapahtua kokonaan muuten kuin sähköllä, kokonaan sähköllä tai jotain siltä väliltä.

Sähkölaitteissa käytetään noin 20% perheen vuosienergian kulutuksesta. Sähkölaitteiden (johon kuuluu myös valaistus) sisätiloissa käyttämä energia vähentää muun lämmitysenergian tarvetta. Tämän huomaat vaikkapa keittiössä kun teet ruokaa yhtaikaa uunissa ja parilla levyllä: kuuma tulee ja lämpöpatterin voisi vaikka sulkeakin vähäksi aikaa. Vastaavasti TV ja valaistus toimivat osaltaan olohuoneen lämmittiminä, vaikkei vaikutusta helposti huomaakaan. Tästä johtuen ei kodin sähkölaitteiden energiatehokkuuden paraneminen vaikuta kylmässä ilmastossamme ollenkaan niin paljon kuin lämpimimmissä maissa.

Auton käyttö edustaa loppua kolmannesta (noin 35%) perheen energiankäytöstä.

Sivun alkuun