Mene sisältöön

Sähkökulkuneuvot

”Sähkökulkuneuvot” on hiukan kömpelö yhteisnimitys kaikille sähkön avulla liikkuville kulkuneuvoille. Sähköllä kulkuneuvojen käyttövoimana on suuria etuja ja suuria rajoituksia. Rajoitukset liittyvät kulkuneuvon sähkön saantiin: joko on käytettävä akkuja tai rakennettava kulkuneuvon reitille tavalla tai toisella jatkuva sähkönsaanti.

Edut liittyvät kulkuneuvon päästöttömyyteen käyttöpaikalla: esimerkiksi kaupungeissa polttomoottorikäyttöiset autot saattavat aiheuttaa vaikeaakin ilman saastumista, josta päästäisiin, jos autot toimisivat sähköllä. Täydelliseen päästöttömyyteenkin voidaan päästä, jos autojen käyttämä sähkö tuotetaan muuten kuin polttamiseen perustuvissa voimaloissa. Sähkömoottorilla voidaan saavuttaa myös kulkuneuvolle hyvä kiihtyvyys ja muita edullisia liikkumisominaisuuksia.

Akkukäyttöiset autot ovat parhaillaan voimakkaassa kehitysvaiheessa ja niiden määrä tullee lähivuosina lisääntymään räjähdysmäisesti. Kevyemmät akkukäyttöiset kulkuneuvot ovat jo lyöneet itsensä läpi esimerkiksi golf-autoina ja invalidien käytössä.

Yleisestä sähköverkosta sähkönsä saavia kulkuneuvoja ovat sähköistetyt rautatiet, metrojunat, raitiovaunut ja johdinautot.

Tässä osiossa on käytetty mm Helsingin Sanomista, Tekniikka&Talous-lehdestä ja Wikipediasta peräisin olevia tietoja.

Sivun alkuun