Mene sisältöön

Esimerkki: Lamput ja valaisimet

Lampuilla on energiamerkintä ollut käytössä jo pitkään. Järjestelmä on ollut kotimainen ja siinä lamput on jaettu luokkiin A-G. Lamppujen pakkauksista saattaa löytyä esimerkiksi seuraavan taulukon sarakkeissa ”Energialuokka” ja ”Valovirta” näkyviä merkintöjä. Taulukon sarake ”Valotehokkuus” on laskettu näistä. (Valovirran yksikkö on lumen, lyhennetään lm.  Valotehokkuuden yksikkö on lumen/watti, lyhennetään lm/W).

Lampputyyppi ja tehoEnergia-ValovirtaValotehokkuus
luokkalmlm/W
Hehkulamppu 60WE71012
Koristehehkulamppu 35 WF2708
Energiansäästölamppu 11 WA60055
Energiansäästölamppu 8 WA42053
Loistelamppu 58 WA520090
Loistelamppu 18 WB285079


lamppujen_energiamerkki2009.jpg
Lamppujen energiamerkintä 1.9.2013 asti
Taulukosta nähdään, että esimerkkinä olevien energiansäästölamppujen (luokka A) valotehokkuus on todellakin moninkertainen esimerkkinä oleviin hehkulamppuihin (luokat E ja F) verrattuna. Edelleen nähdään, että koristehehkulampun (luokka F) valotehokkuus on vielä paljon pienempi kuin normaalihehkulampun, mutta koristehehkulamppua ei yleensä ole tarkoitus pitääkään pitkään sytytettynä. LED-lamput eivät tässä ole vielä lainkaan mukana.

Taulukosta nähdään myös, että isot loistelamput ovat vielä tehokkaampia kuin energiansäästölamput, tosin loistelampuilta puuttuu niiden liitäntälaitteiden aiheuttama kulutus. Loistelampuilla lienee muista taulukon lampuista erillinen energialuokituksensa. Muuten ei ole selitettävissä se, että taulukon pienempi loistelamppu on luokassa B, vaikka sen valotehokkuus on n 40% suurempi kuin taulukossa luokassa A esiintyvien energiansäästölamppujen valotehokkuus.

 

EU:n uusi energiamerkintäasetus 1.9.2013 alkaen 

1.9.2013 astuu voimaan EU:n energiamerkintäasetus.

Uusi energiamerkintä koskee hehkulanka-, loiste-, suurpainepurkaus- ja led-lamppuja/moduuleja sekä valaisimia, joissa käytetään edellä mainittuja lamppuja. Uudessa merkinnässä ovat portaat A-E (sekä A+ ja A++), kun vanhassa portaat olivat A-G.

lamppujen_energiamerkki2013.jpg
Lamppujen energiamerkintä 1.9.2013 alkaen
Asetuksen soveltamisalasta on rajattu pois kaikki lamput ja led-moduulit, joiden pääasiallinen käyttötarkoitus ei ole valaistus, sekä kaikki lamput ja led-moduulit, joiden valovirta on alle 30 lm.

Tunnetuin EU:n Ecodesign-direktiivin täytäntöönpanotoimenpiteistä on kotitalouksien ja julkisten tilojen sekä teollisuuden valaistuksen energiatehokkuuden parantaminen. Vuoteen 2016 mennessä se johtaa hehku- ja halogeenilamppujen, sekä tiettyjen loiste- ja purkauslamppujen poistumiseen markkinoilta. Tuotteet on ryhmitelty

·         ympärisäteileviin lamppuihin,

·         suunnattuihin lamppuihin,

·         loistelamppuihin, joissa ei ole sisäistä virranrajoitinta, suurpainepurkauslamppuihin sekä virranrajoittimiin ja valaisimiin, joissa voidaan käyttää tällaisia lamppuja.

Vaatimuksia ei sovelleta erikoislampuille, joita ei ole tarkoitettu normaaliin kotitalouksien huonevalaistukseen, vaan niiden tekniset parametrit rajaavat niiden käytön erikoissovelluksiin. Tällaisia ovat esimerkiksi liikennevaloissa, kodinkoneissa, saunoissa sekä kirkoissa käytettävät lamput. Tuotetietovaatimukset koskevat kuitenkin myös erikoislamppuja.


valaisimien_energiamerkki2013.jpg
Valaisimien energiamerkintä 1.3.2014 alkaen
Energiamerkintä koskee 1.3.2014 alkaen myös valaisimia.

Valaisimien energiamerkintä kertoo, minkälaisia lamppuja valaisimessa voidaan käyttää.

Viereisen esimerkkikuvan valaisin on tarkoitettu luokkien B-E lampuille. Luokkien A, A+ ja A++ lampuille se ei sovellu.

Lisätietoja sivustolta www.ekosuunnittelu.fi

 

Sivun alkuun