STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähkön käyttö kotona
Lapset ja sähkö
Sähköturvallisuus
Kun sähköä ei tule...
Ukkonen
Sähkö ja rakentaja
Sähkö ja ympäristö
Julkaisuja jokamiehelle
Kiinteistöjen sähköverkot
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Avustusohjeet
Valmistuneet hankkeet
Muita sähköalan avustusten jakajia
Hakulomakkeet
Sähköalan turvallisuussuosituksia
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Ajankohtaista

Ei yhtään sähköiskukuolemaa v 2007 (10.03.2008)

Viime vuonna ei Suomessa sattunut yhtään kuolemaan johtanutta sähkötapaturmaa Turvatekniikan keskus Tukesin tietojen mukaan. Nollavuosi on ensimmäinen siitä lähtien, kun sähkötapaturmia on tilastoitu eli vuodesta 1930 alkaen. Vuotta aiemmin 2006 kuolemantapauksia oli kolme. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana joka vuosi on muutama suomalainen kuollut sähköiskun seurauksena.

Kuolemaan johtavat sähkötapaturmat ovat nykyisin harvinaisia niin ammattilaisten kuin tavallisten sähkönkäyttäjien piirissä. Viime vuosina kuolemantapaukset ovat yleisimmin sattuneet suurjännitteisten ilmajohtojen alla, esimerkiksi työkoneen tai jonkin pitkän sähköä johtavan esineen osuttua johtoon.

Kotitalouksissa vakavilta tapaturmilta on vältytty melko hyvin. Kodeissa ei sisätilojen sähkölaitteista ole enää vuosiin saatu kuolemaan johtaneita sähköiskuja. Suuremmaksi kotien sähköturvallisuusongelmaksi onkin noussut paloriski, sillä kodin sähkölaitteet aiheuttavat satoja tulipaloja joka vuosi.

Vuonna 2007 Tukesille ilmoitettiin 61 sähkötapaturmasta. Niistä 25 sattui sähköalan ammattilaiselle ja 36 maallikoille. Sähkötapaturmia sattuu kuitenkin todellisuudessa paljon enemmän, esimerkiksi tapaturmavakuutustietojen mukaan yli 300 korvattavaa työtapaturmatapausta vuosittain.

Vaikka kuolemantapauksilta viime vuonna vältyttiin, tapahtui kuitenkin useita vakavia, sairaalahoitoakin vaatineita  tapaturmia. Suurin osa sähkötapaturmista liittyy sähköiskuun ja pienempi osa valokaareen. Valokaari aiheuttaa yleensä palovammojen kautta pitemmän tai lyhyemmän sairauspoissaolon, kun taas sähköisku on joko erittäin vakava tai siitä selviää näennäisesti lähes säikähdyksellä. Mahdollisten jälkiseuraamusten takia olisi tanakan sähköiskun jälkeen kuitenkin aina syytä olla yhteydessä terveyskeskukseen.
<< Takaisin edelliselle sivulle

etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun