STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähkön käyttö kotona
Lapset ja sähkö
Sähköturvallisuus
Kun sähköä ei tule...
Ukkonen
Sähkö ja rakentaja
Sähkö ja ympäristö
Julkaisuja jokamiehelle
Kiinteistöjen sähköverkot
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Avustusohjeet
Valmistuneet hankkeet
Muita sähköalan avustusten jakajia
Hakulomakkeet
Sähköalan turvallisuussuosituksia
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Ajankohtaista

Varo sekoittamasta 12 V ja 230 V lamppuja ! (21.03.2008)

Turvatekniikan keskus TUKES on saanut ilmoituksia vaaratilanteista, jotka johtuvat akkukäyttöön tarkoitettujen lamppujen käyttämisestä verkkojännitteellä. Lamppu voi tässä tilanteessa räjähtää.

Suomen markkinoille on tullut  akkukäyttöön tarkoitettuja lamppuja, joissa on samanlainen kierrekanta kuin 230 V verkkojännitteellä yleisesti käytetyissä lampuissa.  Nämä 12 V akkukäyttöön tarkoitetut lamput ovat energiansäästö- ja ledilamppuja, joiden kanta on E14 tai E27. Myös harvinaisempia GU10-kantaisia lamppuja myydään sekä akku- että verkkojännitteelle.

12 V:lla toimivien lamppujen käyttö on yleistynyt kesämökeillä käytettävien aurinkokennojärjestelmien myötä.  Myös veneissä ja matkailuajoneuvoissa käytetään 12 V:n valaisimia. Yleisimmin tällöin hankitaan energiansäästö- ja ledilamppuja.

Tavarataloissa 230 V:n ja 12 V:n lamput voivat olla hyllyissä lähekkäin ja lamput ovat ulkonäöltään samanlaisia jännitemerkintää lukuun ottamatta. Kuluttajat eivät välttämättä erota lamppuja toisistaan. Kuluttajat eivät myöskään ole tottuneet tarkistamaan ostotilanteessa lampun jännitemerkintää, vaan kierrekantaisen lampun oletetaan sopivan verkkojännitteeseen. Mahdollisuus väärään lamppuvalintaan on ilmeinen. Jos 12 V:n lamppu liitetään verkkojännitteeseen, lamppu voi räjähtää.

Sekaannusten välttämiseksi Tukes on kehottanut maahantuojia ja myyjiä varustamaan selkeillä merkinnöillä 12 V:n lamppujen pakkaukset ja myyntipaikat, esimerkiksi “Erikoislamppu 12 V:n aurinkokenno- tai akkujärjestelmään.” Myös lampussa tulee tunnistamista varten olla jännite- (V) ja tehomerkinnät (W) sekä valmistajan/vastuullisen tahon nimi tai tavaramerkki
<< Takaisin edelliselle sivulle

etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun