STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähkön käyttö kotona
Lapset ja sähkö
Sähköturvallisuus
Kun sähköä ei tule...
Ukkonen
Sähkö ja rakentaja
Sähkö ja ympäristö
Julkaisuja jokamiehelle
Kiinteistöjen sähköverkot
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Avustusohjeet
Valmistuneet hankkeet
Muita sähköalan avustusten jakajia
Hakulomakkeet
Sähköalan turvallisuussuosituksia
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Sähkölaitteiden valinta

Neuvoja sähkölaitteiden valintaan
Linkkejä

Neuvoja sähkölaitteiden valintaan

“Köyhän ei kannata ostaa halpaa”

Sähkölaitteen silmiinpistävän halpa hinta voi olla osoituksena laitteen kelvottomasta laadusta niin turvallisuuden kuin toimivuudenkin suhteen. Tärkeää on, että tiedostat sähkölaitteen hinnan mahdollisen vaikutuksen tuotteen laatuun ja asianmukaisuuteen.

Osta vain siistejä ja viimeisteltyjä tuotteita

Kiinnitä huomiota tuotteen ulkonäköön, viimeistelyyn ja pakkaukseen. Tutustu pakkauksen tuotetietoihin jo myymälässä. Jos pakkaus ei ole näkyvillä, pyydä myyjältä se nähtäväksi. Tarkista sähkölaitteesta ja pakkauksesta valmistajaa ja tuotetta koskevat keskeiset tiedot. 

Tarkista, että valmistajaa koskevat tiedot löytyvät joko sähkölaitteesta tai pakkauksesta. Varmista, että tuote on tarkoitettu jännitteelle, jolla aiot sitä käyttää. Huomioi, voiko tuotteen pistotulppaa käyttää suomalaisessa 230 V:n verkon suojamaadoitetuissa pistorasioissa. Jos aiot käyttää tuotetta ulkona tai kosteissa tiloissa, tarkista myyjältä että sitä saa käyttää näissä olosuhteissa.

Tutki käyttöohjeet ennen ostopäätöstä!

Varmista, että tuotteen mukana on suomenkieliset ohjeet ja että löydät niistä itsellesi tarpeelliset tiedot. Hanki tiedot sähkölaitteen käyttöominaisuuksista sekä olosuhteista, joissa laitetta voi käyttää ja miten sähkölaitetta käytetään oikein. Näin saat täyden hyödyn uudesta laitteesta alusta alkaen ja huollon tarve vähenee. Säästät aikaa, rahaa ja vaivannäköä. Laitteiden oikea käyttö vaikuttaa myös sähkön kulutukseen.

Osta vain testattuja tuotteita!

Osta vain sellaisia sähkölaitteita, jotka on testautettu puolueettomassa testauslaitoksessa tai jotka valmistaja on testannut omassa laboratoriossaan. FI-merkillä varustettujen tuotteiden testauksesta vastaa suomalainen testauslaitos ja ne soveltuvat Suomessa käytettäviksi. Voit halutessasi pyytää myyjältä sähkölaitteen testausasiakirjat nähtäviksi.

Varmistu, että laitteen jossakin osassa tai pakkauksessa oleva testausmerkki koskee koko tuotetta eikä vain esimerkiksi pistotulppaa. CE-merkki ei sinänsä takaa laitteen sähköturvallisuutta, vaan se mahdollistaa laitteen vapaan liikkumisen Euroopan talousalueella.

Varmista varaosien sekä korjaus- ja huoltopalvelujen saatavuus!

Tiedosta, mistä ostat sähkölaitteen

Osta vain luotettavalta myyjältä. Riskit ovat erilaiset ostaessasi sähkölaitteen suoraan pakettiautosta, kirpputorilta, antiikkiliikkestä, käytettyjen tavaroiden kauppiaalta, ovelta ovelle -kauppiaalta tai vaikkapa naapuriltasi. Myyjällä on vastuu myymästään tuotteesta, mutta mistä tavoitat pakettiautomyyjän, ovelta ovelle -kauppiaan tai kirpputorimyyjän ongelmatilanteessa.

Näissä tapauksissa vastuu sähkölaitteen turvallisuudesta jää yksinomaan sinulle itsellesi.

Käytä sähkölaitetta vain niinkuin valmistaja on tarkoittanut sitä käytettävän

Käytä sähkölaitetta vain sellaisessa ympäristössä, mihin se on tarkoitettu. Jos pistotulppa ei sovi pistorasiaan, ei laitetta ole tarkoitettukaan käytettäväksi siinä pistorasiassa. Pistotulppia ei saa veistää, viilata tai muuten muotoilla uudestaan.

Epäkuntoisia laitteita saa korjata vain alan ammattilainen

Sähkölaitteita saa korjata vain korjaaja, jolla on Turvatekniikan keskuksen (TUKES) rekisteröimä oikeus, joko sähköpätevyys 1, 2 tai 3 tai vanhan sähkölain mukainen A-, B-, C- tai D-ryhmän oikeus.

Anna kierrätykseen ja muiden käyttöön vain sähkölaitteita joita itsekin käyttäisit

Jos heität roskiin epäkuntoisen sähkölaitteen, varmista ettei kukaan voi ottaa sitä käyttöön vaarallisena. Noudata sähkölaitteen hävityksestä käyttöohjeessa annettuja ohjeita ja huolehdi, että laite hävitetään asianmukaisesti.


etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun