STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähkön käyttö kotona
Lapset ja sähkö
Sähköturvallisuus
Kun sähköä ei tule...
Ukkonen
Sähkö ja rakentaja
Selvitä omat tarpeesi
Sähkö- ja informaatiojärjestelmät
Pientalon sähkölämmitys
Tutustu sähkötarvikkeisiin
Piirrosmerkit
Valitse sähköammattilainen tekijäksi
Sähkö ja ympäristö
Julkaisuja jokamiehelle
Kiinteistöjen sähköverkot
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Sähköalan turvallisuussuosituksia
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Selvitä omat tarpeesi

Omien tarpeiden selvitys
Sähköistystasojen valinta
Lämmitysmuodon valinta
Remontoinnissa huomioitava

Omien tarpeiden selvitys

Pientaloasukkaan kannattaa perehtyä sähkönkäytön perusasioihin, vaikka varsinaiset asennukset ovatkin sähköammattilaisen työtä. Perusasioiden tuntemus auttaa sähkölaitteiden ja sähköjärjestelmien valinnassa sekä suunnitelmien teossa. Perusasioiden selvitys auttaa myös sähkön ja laitteiden energiatehokkaassa käytössä niin, että mukavuudesta ei kuitenkaan tarvitse tinkiä. Hyvä etukäteissuunnittelu ja harkinta takaavat parhaiten toivotun lopputuloksen ja pitävät myös kustannukset kurissa. Sähköisiin ratkaisuihin ja sähkökalusteisiin kannattaa tutustua edeltä käsin näyttelyissä, messuilla ja sähköliikkeissä. Eräs hyvä tapa on käydä katsomassa tuttavien luona, miten rakennus- ja remontointihankkeet ovat onnistuneet. Heiltä saa usein hyödyllistä tietoa: hyviä vinkkejä onnistuneista ratkaisuista ja varoituksia sudenkuopista. Lopulliset valinnat teet kuitenkin aina omien tarpeidesi perusteella.

Sähköistysratkaisujen valinta vaikuttaa merkittävästi rakennuksen toimivuuteen, asumismukavuuteen, energiatalouteen ja myös asunnon arvoon. Pohdi perheesi kanssa yhdessä, mitä tarvitset ja haluat kotisi sähköistykseltä.

Selvitä jokaisen perheenjäsenen toiveita ja tarpeita – myös harrastuksia – jo ihan rakennus- tai perusparannushankkeen alkuvaiheessa. Tehdäänkö jostain huoneesta kotitoimisto atk-laitteineen tai musiikki- ja tv-keskus? Vai onko jokaisella perheenjäsenellä oma henkilökohtainen tietokone ja televisio huoneessaan? Pidetäänkö autotallia korjaus- ja puutyöverstaana vai onko se ainoastaan auton säilytyspaikka? Mitä piha-alueilla ja parvekkeilla puuhaillaan? Tarvitaanko lisävalaistusta tai pistorasioita? Mikä lämmitysmuoto olisi meille kätevin?

Jos haluat sähkölämmityksen, selvitä tätä mahdollisuutta jo heti alkuvaiheessa sähköverkkoyhtiön, kunnan rakennusvalvont av i r a n - omaisten ja taloyhtiön edustajien kanssa. Kaikkiin asuntoihin ei voida valita edullista ja helppokäyttöistä sähkölämmitystä, jos perusratkaisun on tehnyt joku muu. Esimerkiksi tonttipaikkasi kaupunginosaan ovat päättäjät voineet valita kaukolämmön, etkä voi valita muuta lämmitysmuotoa. Usein perusparannustilanteessa voit joutua tyytymään siihen, että taloyhtiö on aikanaan valinnut jonkun muun lämmitysmuodon.

Vertaile keskenään eri järjestelmien perustamis- ja käyttökustannuksia sekä helppokäyttöisyyttä. Perusparannusratkaisuissa selvitä muutoskustannukset. Eri lämmitysmuotojen kustannuksista löydät lisätietoja tämän oppaan kohdasta "Lämmitysmuodon valinta".

Omat tarpeesi voit selvittää esimerkiksi oheisen luettelon avulla. Merkitse sarakkeeseen rasti silloin, kun tunnistat tarpeen omaksesi. Täydennä luetteloa tarvittaessa omilla ratkaisuillasi. Luettelo on alustava oma suunnitelmasi ajatelluista sähkölaitteista, valaisimista ja sähköistysratkaisuista. Ennen sähkösuunnittelijan valintaa voit luettelon avulla merkitä laitteiden ja valaisimien paikat kodin pohjapiirustukseen kokonaisuuden hahmottamiseksi paremmin.

Silloin, kun olet päätynyt valitsemaan talopaketin, suuri osa päätöksistä on tullut samalla tehdyksi. Sähkösuunnitelmia samoin kuin lvisuunnitelmiakaan ei yleensä talopaketeista löydy. Sinun kannattaakin teettää omat yksilölliset sähkösuunnitelmat, jotta oma tarvekartoituksesi tulisi mahdollisimman hyvin ja oikein tehdyksi.



etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun