STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähköturvallisuus
Sähkö ja rakentaminen
Selvitä omat tarpeesi
Valitse sähköammattilainen tekijäksi
Kodin sähkölaitteet
Valaistusratkaisujen valinta
Pientalon sähkölämmitysmuodot
Sähköjärjestelmien valinta
Sähkön käyttö kotona
Sähkö ja ympäristö
Koulutus ja julkaisut
Lapset ja sähkö
Avustukset
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Kodin sähkölaitteet

Sähkölaitteiden merkinnät
Sähkösauna ja kiuas
Pyykinpesukone
Kuivauskaappi ja kuivatuspatterit
Astianpesukone
Liesi ja uuni
Kylmälaitteet
Auton lämmittimet, autopistorasiat

Liesi ja uuni

Monet ihmettelevät uusien sähköliesien valitsimien, uuninluukkujen ja uunin kahvan korkeaa lämpötilaa. Jotkut ovat havainneet, että lieden vieressä olevan kaapiston seinä tuntuu kuumalta tai saattaa jopa tummua kuumuudesta.

Turvallisuusstandardeissa on annettu vaatimukset lieden sivujen ja etuosan lämpenemisylärajoille. Jos esimerkiksi uunin lämpötila on 240 ºC ja huoneen 25 ºC, saa muovisten valitsimien, luukunkahvan tai luukun turvasalvan lämpötila olla enintään 85 ºC.

Uuninluukun ikkuna saa olla enintään 105 ºC, kun uunin sisällä on 200 ºC. Jos uunia käytetään tätä korkeammissa lämpötiloissa, nousee pintalämpötila vastaavasti. Tällöin on mahdollista saada palovamma joidenkin liesien uuninluukusta, vaikka liesi täyttääkin sitä tällä hetkellä koskevat turvallisuusvaatimukset. Markkinoilla on monta mallia, joissa lämpötilat jäävät kaikissa uunin sisälämpötiloissa niin alhaisiksi, että etupuolelta ei voi saada palovammoja.

Etenkin lapsiperheissä on syytä kiinnittää erityistä huomiota liesien turvallisuuteen ja lasten opastamiseen. Vaikka liesi olisi rakennettu miten turvalliseksi hyvänsä, lapsi saattaa tarttua kattilankahvaan ja saada kiehuvaa ruokaa päälleen vakavin seurauksin. Lisäturvallisuutta liesiin saa suojaritilöillä ja sijoittamalla erillisen uunin korkeammalle kuin perinteisessä liesi-uuniratkaisussa.

etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun