STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähkön käyttö kotona
Lapset ja sähkö
Sähköturvallisuus
Kun sähköä ei tule...
Ukkonen
Sähkö ja rakentaja
Sähkö ja ympäristö
Julkaisuja jokamiehelle
Kiinteistöjen sähköverkot
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Avustusohjeet
Valmistuneet hankkeet
Muita sähköalan avustusten jakajia
Hakulomakkeet
Sähköalan turvallisuussuosituksia
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Kodin sähkölaitteet

Sähkölaitteiden merkinnät
Sähkösauna ja kiuas
Pyykinpesukone
Kuivauskaappi ja kuivatuspatterit
Astianpesukone
Liesi ja uuni
Kylmälaitteet
Auton lämmittimet, autopistorasiat

Auton lämmittimet, autopistorasiat

Auton lämmittimet ja autopistorasiat Talvi aiheuttaa ongelmia usein myös autoilijoille. Auton kylmäkäynnistys kuluttaa moottoria saman verran kuin usean sadan kilometrin ajo. Auton lohkolämmitys säästää sekä moottoria että polttoainetta. Jos autoilija esimerkiksi käynnistää autonsa keskimäärin neljä kertaa päivässä, hän säästää polttoainetta 2-3 litraa viikossa, jolloin talvikaudella syntyy helposti runsaan 50 euron säästö.

Lohkolämmitys on ystävällinen myös ympäristölle, sillä esilämmitetty moottori vähentää haitallisia hiiliyhdistepäästöjä huomattavasti. Myös katalysaattori saavuttaa nopeammin toimintalämpötilansa.

Auton sisälämmitin edistää sekä mukavuutta että turvallisuutta. Lämmintä autoa on mukavampi lähteä ajamaan. Hyvä näkyvyys huurteettomista ikkunoista parantaa liikenneturvallisuutta. Auton lohkolämmittimen lämmitysjohto pitää muistaa turvallisuussyistä aina irrottaa käytön jälkeen pistorasiasta ja pistorasian kansi on syytä pitää lukittuna, etteivät lapset pääse kosketuksiin pistorasian kautta jännitteisiin osiin.

Moottorilämmitin toimii aina vakioteholla, mutta sisätilan lämmittimeksi kannattaa valita säädettävä malli. Säädettävällä sisätilanlämmittimellä voidaan valita lämpötila sään mukaan – leudolla ilmalla pienempi lämpötila kuin kovilla pakkasilla.

Auton lämmittämistä varten tarvitaan autolämmityspistorasia. Taloyhtiöissä autopistorasioiden energiankulutusta voidaan vähentää pistorasiakohtaisilla ajastimilla. Itsesäädettävän ajastimen avulla jokainen käyttäjä voi valita lämmitysajankohdan omien tarpeidensa mukaan. Käyttö kutakin pistorasiaa kohti on vain pari tuntia päivässä. Keskitetysti ohjattuja pistorasioita taas joudutaan pitämään päällä kymmenenkin tuntia, jotta kaikki pääsevät liikenteeseen. Sähkön kulutus on keskitetyssä ratkaisussa moninkertainen.

Pientalon pihalla olevaa auton lämmitykseen tarvittavaa ulkopistorasiaa voi käyttää myös monien kesällä käytössä olevien sähkölaitteiden, kuten ruohonleikkurin, pensassaksien, ulkogrillien ym. sähkön syöttöön. Nykyisin autopistorasiat on varustettava lisäsuojalaitteella eli vikavirtasuojakytkimellä. Sellainen kannattaa asentaa myös vanhoihin ulkopistorasioihin. Vikavirtasuojakytkin suojaa vikatilanteessa tai jos pistorasiaan on liitetty esimerkiksi rikkinäinen jatkojohto tai viallinen sähkölaite. Suojalaite kytkee vaarallisen jännitteen nopeasti pois sellaisista paikoista, joihin ihminen voi koskea. Vikavirtasuojakytkimestä on lisää tietoa tämän oppaan kohdassa “Suojaudu vahingoilta ja tunkeilijoilta”.

Lohkolämmittimien käyttösuositus

Ulkoilman lämpötila -10..-20 -5..-10 +5..-5
Esilämmitysaika 1,5 – 2h 1h 0.5h


etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun