STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähköturvallisuus
Sähkön käyttö kotona
Lapset ja sähkö
Ukkonen
Sähkö ja rakentaminen
Selvitä omat tarpeesi
Valitse sähköammattilainen tekijäksi
Kodin sähkölaitteet
Valaistusratkaisujen valinta
Pientalon sähkölämmitysmuodot
Sähköjärjestelmien valinta
Piirrosmerkit
Sähkö ja ympäristö
Julkaisuja jokamiehelle
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Pientalon sähkölämmitysmuodot

Pientalon sähkölämmitysmuodot
Huonekohtaisesti valittava suora vai varaava sähkölämmitys
Sähköpatterilämmitys
Lämmityskaapeli ja lämmityskaapelimatto
Kelmulämmitys
Sähkölämmitysikkunat
Ulkoilualueiden sulanapito

Pientalon sähkölämmitysmuodot

Kaksi kolmesta rakentajasta valitsee sähkölämmityksen talonsa lämmitysmuodoksi. Sähkölämmityksellä on paljon etuja muihin lämmitysmuotoihin verrattuna. Huonekohtainen sähkölämmitysjärjestelmä ei tarvitse erillistä huolenpitoa. Kodin lämmitysjärjestelmä voidaan vuodenajasta riippumatta milloin tahansa jättää ilman valvontaa vaikka lomamatkan ajaksi.

Sähkökatkoksen sattuessa putkisto ei jäädy. Kaikki niin sanotut keskuslämmitysjärjestelmät tarvitsevat toimiakseen sähköä, mutta nykyaikaisen pientalon jäähtyminen kestää kauan. Kokemus on osoittanut, että lämmitysjärjestelmä, joka ei perustu veden kiertämiseen, kestää pidemmän sähkökatkoksen ilman vahingoittumisen vaaraa.

Sähkölämmitys säästää myös energiaa. Lämmitysjärjestelmän laitteet kuluttavat sähköä ainoastaan silloin, kun tilaan tarvitaan lisää lämpöä. Sähkölämmitysjärjestelmä reagoi nopeasti silloin, kun esimerkiksi takkaan laitetaan tuli tai ruuanlaiton yhteydessä uunista tulee lisälämpöä keittiöön. Jouluna kinkkua paistettaessa eivät lämmityslaitteet juurikaan kuluta energiaa.

Sähkölämmitysjärjestelmän laitteita on helppo käyttää. Järjestelmä voidaan rakentaa jopa siten, etteivät minkäänlaiset käyttötoimenpiteet ole tarpeen. Eri tiloihin on vaivatonta asetella eritasoiset lämpötilat: olohuoneeseen korkeampi, makuuhuoneisiin pari astetta matalampi, aputiloihin ehkä vieläkin viileämpää. On mahdollista säätää erilainen lämpötila jopa saman huonetilan eri osiin.

On useita vaihtoehtoja toteuttaa lämmitys sähköllä. Mahdollisuus yhdistää helposti erilaisia sähkölämmitystapoja on sähkölämmityksen ylivoimainen etu. Asumisviihtyvyyden kannalta paras tulos saadaan yhdistelemällä eri sähkölämmitysmuotoja keskenään. Samassa tilassa voi käyttää yhtä aikaa useita sähkölämmitystapoja kuten lattia- ja kattolämmitystä ja lämpöikkunoita.

etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun