STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähkön käyttö kotona
Lapset ja sähkö
Sähköturvallisuus
Kun sähköä ei tule...
Ukkonen
Sähkö ja rakentaja
Sähkö ja ympäristö
Julkaisuja jokamiehelle
Kiinteistöjen sähköverkot
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Avustusohjeet
Valmistuneet hankkeet
Muita sähköalan avustusten jakajia
Hakulomakkeet
Sähköalan turvallisuussuosituksia
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Pientalon sähkölämmitysmuodot

Pientalon sähkölämmitysmuodot
Huonekohtaisesti valittava suora vai varaava sähkölämmitys
Sähköpatterilämmitys
Lämmityskaapeli ja lämmityskaapelimatto
Kelmulämmitys
Sähkölämmitysikkunat
Ulkoilualueiden sulanapito

Huonekohtaisesti valittava suora vai varaava sähkölämmitys?

Nykyaikainen sähkölämmitys on huonekohtaisesti säädettävä joko suora tai varaava sähkölämmitys. Huone- tai laitekohtaisilla termostaateilla taikka keskitetyillä säätöjärjestelmillä voidaan sähkölämmitetyn talon huoneiden lämmöntarpeita ja haluttuja lämpötiloja säätää hyvinkin yksilöllisesti. Huonekohtainen sähkölämmitys on yksinkertainen asentaa ja käyttää sekä hankintakustannuksiltaan edullisin.

Suoraksi sähkölämmitykseksi kutsuttu sähköpatteri-, lattia- tai kattolämmitys taikka joku näiden yhdistelmä sopivat parhaiten uusiin, hyvin lämpöeristettyihin pientaloihin. Nämä varustetaan yleensä lisäksi sekä häviölämmön talteenotolla että tulisijalla. Suora sähkölämmitys on varsin yleinen vapaaajan asunnoissa, jotka ovat käytössä vain osan vuotta. Myös puulämmityksen täydentäjänä suora sähkölämmitys on erinomainen lämmitysmuodon täydentäjä.

Varaavassa sähkölämmityksessä pyritään lämmön tuottaminen eli varaajan lämmittäminen hoitamaan pääsääntöisesti yöaikaan edullisemmalla sähkön hinnalla, silloin kun yösähkö on päiväsähköä edullisempaa. Jos päiväsähkön hinta on kalliimpi yösähköön verrattuna, kannattaa sähkölämmitystalon lämmin käyttövesi lämmittää erillisessä käyttövesivaraajassa öiseen aikaan. Nelihenkisen perheen yöllä lämpiäväksi varaajaksi valitaan esimerkiksi 300 litran varaaja, jossa on 3 kW:n (kilowatin) vastus.

Huonekohtaisessa sähkölämmityksessä yhdistellään useita lämmönjakotapoja esimerkiksi lattia-, katto-, patteri- ja ikkunalämmitystä. Erilaiset sähkölämmitysyhdistelmät lisäävät asumisviihtyvyyttä ja niiden avulla voidaan säädellä käyttökustannuksia.

etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun