STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähkön käyttö kotona
Lapset ja sähkö
Sähköturvallisuus
Kun sähköä ei tule...
Ukkonen
Sähkö ja rakentaja
Sähkö ja ympäristö
Julkaisuja jokamiehelle
Kiinteistöjen sähköverkot
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Avustusohjeet
Valmistuneet hankkeet
Muita sähköalan avustusten jakajia
Hakulomakkeet
Sähköalan turvallisuussuosituksia
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Pientalon sähkölämmitysmuodot

Pientalon sähkölämmitysmuodot
Huonekohtaisesti valittava suora vai varaava sähkölämmitys
Sähköpatterilämmitys
Lämmityskaapeli ja lämmityskaapelimatto
Kelmulämmitys
Sähkölämmitysikkunat
Ulkoilualueiden sulanapito

Lämmityskaapeli ja lämmityskaapelimatto

Lattialämmitys sopii kaikkiin tiloihin – kivilattiassa se on jopa välttämätön. Lämpöviihtyvyys on parhaimmillaan silloin, kun lattian pinta on hieman huoneen lämpötilaa korkeampi. Lattialämmityksen tehot mitoitetaan huonekohtaisesti laskennallisten lämpöhäviöiden mukaan.

Lattialämmitys voidaan toteuttaa varaavana tai suorana. Varaavassa lattialämmityksessä hyvin eristetyn, tavanomaista paksumman betonilaatan sisään sijoitetaan yösähköllä lämmitettävät kaapelit. Kaapelit lämmittävät öiseen aikaan betonia, joka sitoo lämmön ja luovuttaa sitä päivän kuluessa huonetilaan. Kun lattiamateriaaliksi valitaan hitaasti lämpöä luovuttava aine, esimerkiksi parketti, lämpö jakaantuu oleskelutilaan tasaisesti. Varaava lattialämmitys mitoitetaan reilusti lämmöntarvetta suuremmaksi, jolloin betonin lämmönvarauskykyä voidaan hyödyntää.

Lattialämmitys voidaan tehdä lämmityskaapelilla tai lämmityskaapelimatolla. Lämmityskaapelin asentaminen vaatii erityistä huolellisuutta ja ammattitaitoa. Lämmityskaapelimatossa itse lämmityskaapeli on jo valmiiksi tehtaassa kiinnitetty mattoon. Tämä varmistaa sen, että tehtaalla määritellyt asennusvälit eivät pääse muuttumaan asennuksen ja valun aikana.

Lattialämmitys nopeuttaa kosteiden tilojen, kuten saunan ja pesuhuoneen kuivumista käytön jälkeen ja ehkäisee näin mahdollisten kosteusvaurioiden syntymistä. Suora sähkölämmitys soveltuu parhaiten kosteisiin tiloihin. Näissä lattioiden pintamateriaaleina suositellaan käytettäväksi nopeasti lämpöä luovuttavia kivimateriaaleja tai muovimattoja. Pesutilojen lattialämmitys voidaan toteuttaa saneerauslämpökaapelilla tai lämpökelmulla.

Uudiskohteissa lattialämmitys tehdään usein niin, että lämmityskaapeli kiinnitetään raudoitusverkkoon, joka jää valun sisään. Näin lämmityskaapeli pysyy helpommin paikallaan. Lämmityskaapeli voidaan asentaa myös siten, että lämmityskaapeli asennetaan pohjavalun päälle, minkä jälkeen tehdään pintavalu.

Asennettaessa lämmityskaapelia betonivaluun on sitä syytä käsitellä varovasti. Lämmityskaapelin päällä ei saa kävellä eikä sen päälle saa laskea painavia esineitä. Jos lämmityskaapelissa havaitaan vikoja, ovat ne yleensä syntyneet asennusvaiheessa varomattoman käsittelyn seurauksena.

Lattialämmityskaapelin kulkureitistä kannattaa piirtää kartta tai kulkureitin voi myös valokuvata. Kartasta tai valokuvista voi tarvittaessa kalusteita kiinnitettäessä tarkistaa lämmityskaapelin reitin niin, etteivät lämmityskaapelit vahingoitu. Lattialämmitystä täydentämään käytetään usein esimerkiksi kattoon sijoitettavaa kelmulämmitystä, sähköpatterilämmitystä sekä ikkunalämmitystä.

etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun