STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähköturvallisuus
Sähkön käyttö kotona
Lapset ja sähkö
Ukkonen
Kiinteistöjen sähköverkot
Sähkö ja rakentaminen
Selvitä omat tarpeesi
Valitse sähköammattilainen tekijäksi
Kodin sähkölaitteet
Valaistusratkaisujen valinta
Pientalon sähkölämmitysmuodot
Sähköjärjestelmien valinta
Piirrosmerkit
Sähkö ja ympäristö
Julkaisuja jokamiehelle
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Pientalon sähkölämmitysmuodot

Pientalon sähkölämmitysmuodot
Huonekohtaisesti valittava suora vai varaava sähkölämmitys
Sähköpatterilämmitys
Lämmityskaapeli ja lämmityskaapelimatto
Kelmulämmitys
Sähkölämmitysikkunat
Ulkoilualueiden sulanapito

Kelmulämmitys

Kattoon asennettava kelmulämmitys sopii hyvin oleskelutiloihin. Sen kiistaton etu on mahdollisuus toteuttaa sisustus vapaasti. Myös keittiöön ja makuuhuoneisiin kelmulämmitys soveltuu hyvin. Kattolämmitys yhdessä lattialämmityksen ja mahdollisen ikkunalämmityksen kanssa tarjoaa ylivoimaista asumismukavuutta.

Kattolämmitys on nopea tapa tuottaa huoneeseen lämpöä. Parhaimmillaan se onkin lattialämmitystä täydentämässä. Vapaa-ajan asunnoissa, missä halutaan lämpötila pitää poissaolon aikana alhaisella tasolla, saadaan kattolämmityksen avulla paikalle saavuttaessa lämpötila nopeasti miellyttäväksi.

Kun lämmityselementit sijoitetaan sisäkaton yläpuolelle, ne lämmittävät kattoverhoilun. Se puolestaan luovuttaa lämmön lämpösäteilynä lattian, seinien, ikkunoiden ja huonekalujen sekä muiden kodin pintojen kautta huoneilmaan.

Yleensä puolet kattopinta-alasta peitetään lämmityskelmuilla. Asennus tehdään juuri ennen katon pinnoittamista niin, että kelmut eivät vaurioidu rakentamisen aikana. Tehokkain kelmu sijoitetaan ikkunan yläpuolelle.

Kattolämmityselementtien kohdalla on syytä välttää korkeita kaap- peja ja muita huonekaluja sekä väliseiniä siksi, että lämpö pääsisi vapaasti säteilemään kattoverhouksesta. Lämmityskelmuja ei saa asentaa löylyhuoneisiin eikä niitä voi käyttää matalissa vinokatoissa.

Jos katto maalataan öljypohjaisilla tai lakkabensiinillä ohennettavilla maaleilla, lakoilla tai tasoitteilla, on riskinä, että kelmun lämpövaikutus saa pinnoitteet kellastumaan tai kuplimaan.etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun