STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähkön käyttö kotona
Lapset ja sähkö
Sähköturvallisuus
Kun sähköä ei tule...
Ukkonen
Sähkö ja rakentaja
Sähkö ja ympäristö
Julkaisuja jokamiehelle
Kiinteistöjen sähköverkot
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Avustusohjeet
Valmistuneet hankkeet
Muita sähköalan avustusten jakajia
Hakulomakkeet
Sähköalan turvallisuussuosituksia
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Sähkömagneettinen säteily

Sähkö- ja magneettikenttiä sekä niiden mahdollisia biologisia vaikutuksia on tutkittu paljon 80-luvun alkupuolelta asti. Tutkimusten perusteella tiedetään, että arkiolosuhteita voimakkaammissa kentissä elimistöön vaikuttavat kentät ärsyttävät hermoja ja lihaksia. Solututkimuksista ei ole kuitenkaan saatu näyttöä kenttien perimämuutoksia tai syöpää aiheuttavista vaikutuksista. Kenttien biologisia vaikutuksia on vaikea tutkia, koska ei tiedetä onko kriittinen tekijä kentän voimakkuus, taajuus, vaihtelunopeus vai joku muu ilmiö. Sähkö- ja magneettikenttien pitkäaikaishaitoista on eniten tutkittu epäiltyä syöpäriskiä. Magneettikenttäaltistuksen ja syöpäriskin välisestä yhteydestä on asiantuntijaorganisaatioiden ja terveysviranomaisten yhteenvedoissa 90-luvun lopulla todettu, että vaikka riskin olemassaoloa ei voida kokonaan sulkea pois, se olisi vähäinen, jos sitä on ollenkaan. Altistumisen yhteyksistä muistihäiriöihin, aivosairauksiin tai mielialaan on vielä vähemmän näyttöä.

Lisätietoja löytyy mm

  • Energiateollisuus ry:n sivuiltta allaolevasta linkistä ja edelleen  YMPÄRISTÖ – ENERGIAN TUOTANNON JA -SIIRRON MUUT YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET – SÄHKÖ- JA MAGNEETTIKENTÄT.
  • Valtakunnanverkosta huolehtivan Fingrid Oy:n  sivuilta allaolevasta linkistä ja edelleen YMPÄRISTÖ JA VOIMAJOHDOT – YMPÄRISTÖASIAT – SÄHKÖ- JA MAGNEETTIKENTÄT
  • Säteiylyturvallisuuskeskus STUKin sivuilta allaolevasta linkistä ja edelleen SÄTEILYTIETOA – SÄHKÖMAGNEETTISET KENTÄT

Energiateollisuus

Fingrid

STUKetusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun