STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähköturvallisuus
Sähkön käyttö kotona
Kodin sähköverkko
Mitä sähkölaitteet kuluttavat?
Sähkönkäytön perussäännöt
Kodin sähkölaitteiden hoito ja kunnossapito
Sähkövaarat ja -vahingot
Testaukset ja määräaikaistarkastukset
Lapset ja sähkö
Ukkonen
Sähkö ja rakentaminen
Sähkö ja ympäristö
Julkaisuja jokamiehelle
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Kodin sähköverkko

Suojalaitteet, sulakkeen vaihto
Kodin monenlaiset pistorasiat
Sähkön käyttö ulkona ja vapaa-aikana
Perusteita

Kodin monenlaiset pistorasiat

Sähkölaitteet liitetään sähköverkkoon joko pistotulpalla pistorasioihin, virranottimilla kosketinkiskoihin tai kiinteästi niin, että niitä ei voi irrottaa verkosta muuten kuin työkalulla, kuten liesi tai kiuas. Kodeissa voi olla monenlaisia pistorasioita: ns. "tavallisia" pistorasioita, suojakosketin- eli sukopistorasioita ja parranajopistorasioita.

Uusissa asunnoissa on vain yhdenlaisia pistorasioita: suojakosketin eli sukopistorasioita, mutta vanhoista asunnoista löytyy vielä runsaasti ns. "tavallisia" pistorasioita, joissa ei ole suojakosketinta

Pistorasia-pistotulppa-järjestelmä on tehty sellaiseksi, että pistotulppa, jota ei ole tarkoitettu käytettäväksi tietyssä pistorasiassa, ei myöskään siihen sovi. Pistotulppia ei saa vuolla tai viilata sellaisiin pistorasioihin sopiviksi, joihin niitä ei ole tarkoitettu, koska suojausjärjestelmät saattavat tulla tehottomiksi.

Valaistuksen kytkimiä, pistorasioita ja sähkölaitteita käytetään vain, kun ne ovat kunnossa ja ehjiä. Vialliset laitteet, pistorasiat ja kytkimet on syytä korjauttaa tai vaihdattaa uusiin.

Suojaeristetyn laitteen tunnus on kaksi sisäkkäin olevaan neliötäetusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun