STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähkön käyttö kotona
Lapset ja sähkö
Sähköturvallisuus
Kun sähköä ei tule...
Ukkonen
Sähkö ja rakentaja
Sähkö ja ympäristö
Julkaisuja jokamiehelle
Kiinteistöjen sähköverkot
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Avustusohjeet
Valmistuneet hankkeet
Muita sähköalan avustusten jakajia
Hakulomakkeet
Sähköalan turvallisuussuosituksia
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Kodin sähköverkko

Suojalaitteet, sulakkeen vaihto
Kodin monenlaiset pistorasiat
Sähkön käyttö ulkona ja vapaa-aikana
Perusteita

Kodin monenlaiset pistorasiat

Sähkölaitteet liitetään sähköverkkoon joko pistotulpalla pistorasioihin, virranottimilla kosketinkiskoihin tai kiinteästi niin, että niitä ei voi irrottaa verkosta muuten kuin työkalulla, kuten liesi tai kiuas. Kodeissa voi olla monenlaisia pistorasioita: ns. “tavallisia” pistorasioita, suojakosketin- eli sukopistorasioita ja parranajopistorasioita.

Uusissa asunnoissa on vain yhdenlaisia pistorasioita: suojakosketin eli sukopistorasioita, mutta vanhoista asunnoista löytyy vielä runsaasti ns. “tavallisia” pistorasioita, joissa ei ole suojakosketinta

Pistorasia-pistotulppa-järjestelmä on tehty sellaiseksi, että pistotulppa, jota ei ole tarkoitettu käytettäväksi tietyssä pistorasiassa, ei myöskään siihen sovi. Pistotulppia ei saa vuolla tai viilata sellaisiin pistorasioihin sopiviksi, joihin niitä ei ole tarkoitettu, koska suojausjärjestelmät saattavat tulla tehottomiksi.

Valaistuksen kytkimiä, pistorasioita ja sähkölaitteita käytetään vain, kun ne ovat kunnossa ja ehjiä. Vialliset laitteet, pistorasiat ja kytkimet on syytä korjauttaa tai vaihdattaa uusiin.

Suojaeristetyn laitteen tunnus on kaksi sisäkkäin olevaan neliötäetusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun