STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähkön käyttö kotona
Lapset ja sähkö
Sähköturvallisuus
Kun sähköä ei tule...
Ukkonen
Sähkö ja rakentaja
Sähkö ja ympäristö
Julkaisuja jokamiehelle
Kiinteistöjen sähköverkot
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Avustusohjeet
Valmistuneet hankkeet
Muita sähköalan avustusten jakajia
Hakulomakkeet
Sähköalan turvallisuussuosituksia
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Kiinteistöjen sähköverkot

Omakotitalon sähköverkosta vastaa talon omistaja eli tavallisesti talossa asuvan perheen päämies. Asuintaloyhtiön sähköverkosta vastaa talon hallitus sekä isännöitsijä, jos talolla sellainen on.

Jos asuintaloyhtiössä sähköverkossa on korjattavaa, taloyhtiön asiana on hoitaa korjaus, vaikka vika olisi yksittäisen asunnon verkossa. Asukas joutuu maksajaksi vain, jos hän on aiheuttanut vian esim kolhimalla tai käyttämällä sähkölaitteita väärin.

Jos sähkö puuttuu osasta taloa, vika on yleensä talon omassa verkossa ja paikalle kannattaa kutsua sähköurakoitsija. Jos sähkö puuttuu koko talosta, vika on todennäköisesti verkkoyhtiön puolella ja siitä on ilmoitettava verkkoyhtiön keskukseen tai vikapäviystykseen. Ennen ilmoittamista pyri tarkistamaan, onko myös naapureilta sähköt poissa ja kerro se ilmoittaessasi.  Jos koko kylä tai kaupunginosa on pimeänä, kyseessä on todennäköisesti vika verkkoyhtiön keskijänniteverkossa tai siirtoverkossa. Tällaisen vian verkkoyhtiö havaitsee itsekin. Toisaalta jopa sadat sähkönkäyttäjät  tekevät ilmoituksia, jolloin vikakeskus helposti tukkeutuu. Tästä syystä olisi laaja-alaisessa häiriössä vältettävä soittelua verkkoyhtiöön.etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun