STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
SÄHKÖN KÄYTTÖ KOTONA
Kodin sähköverkko
Kodin sähkölaitteita
Kodin elektroniikkalaitteita
Valaistus
Mitä sähkölaitteet kuluttavat?
Sähkön käytön ohjeita
Sähkölaitteiden IP-luokitus
Sähkövaarat ja -vahingot
Aiotko tehdä sähkötöitä kotona?
LAPSET JA SÄHKÖ
SÄHKÖTURVALLISUUS
KUN SÄHKÖÄ EI TULE....
UKKONEN
SÄHKÖ JA RAKENTAJA
SÄHKÖ JA YMPÄRISTÖ
JULKAISUJA JOKAMIEHELLE
KYSY SÄHKÖSTÄ
USEIN KYSYTTYÄ
Kiinteistöjen sähköverkot
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Sähköturvallisuussuosituksia
Avustukset
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Valaistus

Valaistusratkaisujen valinta
Sisävalaistus
Sisävalaistustyypit
Sisävalaistus eri tiloissa
Ulkovalaistus

Valaistusratkaisujen valinta

Tarvitsemme valoa jokapäiväisessä elämässämme jatkuvasti. Elämän perustarpeiden ylläpitämiseksi myös pimeänä aikana tarvitsemme keinovaloa. Suurimpia etuja keinovalon käytössä on sen säädettävyys ja mahdollisuus saada valaistus tasaiseksi. Jos keinovaloa käytetään sisustukseen, mahdollisuudet ovat rajattomat ja lopputulos on kiinni vain suunnittelijan ja valaistuksen toteuttajan mielikuvituksesta. Ihmisiä voidaan ohjata valon avulla. Oikealla valaistuksella saadaan ihmiset katsomaan haluttuun suuntaan. Tilojen avaruuden tuntua voidaan lisätä valaisemalla tilaa huonepintojen kautta epäsuorasti. Oikein kohdistettu, valittuja yksityiskohtia korostava valaistus aktivoi katselijaa miellyttävästi ja luo halutun tunnelman. Monipuolinen sisävalaistus kohottaa niin rakennuksen käyttöarvoa kuin kaupallistakin arvoa. Valaistus ei edusta pelkästään pakollista kustannuserää, vaan se antaa mahdollisuuden parantaa oman elinympäristön asumismukavuutta, turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Usein valaistusmahdollisuuksia ei tunneta riittävästi, jolloin eri vaihtoehtojen hyvätkin ominaisuudet jäävät hyödyntämättä. Valaistussuunnittelun lähtökohtana on tuoda valoa kaikkiin kodin oleskelu-, työ- ja kulkutiloihin niin, että liikkuminen ja toiminta olisi mahdollista. Suunnittelun lähtökohtana mieti, missä tarvitset valoa eniten? Missä sinä ja perheenjäsenesi oleskelette, työskentelette ja ruokailette? Teetkö jotain tarkkuutta vaativaa työtä? Onko perheessäsi sellaisia, joiden näkökyky on heikko? Onko jotain muita erityistarpeita? Hyvä valaistus on sellainen, jossa tunnet viihtyväsi parhaiten. Henkilökohtaiset mieltymykset saattavat vaihdella. Ennen kaikkea - tee kotisi valaistuksesta itsesi näköinen!

Valonlähteet

Valaistus kuluttaa arviolta viidenneksen perheesi taloussähköstä. Hehkulamput kuluttavat sähköä kaikista lampputyypeistä eniten, mutta toisaalta niiden lämpösäteily vähentää lämmityskustannuksia. Valoja ei kuitenkaan kannata pitää päällä turhanpäiten, sillä vuoden kuluessa siitä voi koitua melkoisesti tarpeettomia kustannuksia.

Valonlähteissä on valinnan varaa. Valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota mm. värintoisto-ominaisuuksiin, valon väriin, energiatehokkuuteen ja käyttöikään. Valintaa helpottaa, kun selvität itsellesi, millaista valoa erilaisista valonlähteistä tulee ja vastaako se kulloisiakin tarpeitasi. Myös valaistuksen säädettävyydellä voi olla merkitystä.

Tavallisimpia kodeissa käytettyjä valonlähteitä ovat pienloistelamput, halogeenilamput, hehkulamput, valokuidut ja LED-lamput. Kannattaako kodin hehkulamput vaihtaa energiansäästölamppuihin? Mitä ne energiansäästölamput sitten oikein ovat ? Säästävätkö ne sekä energiaa, että rahaa ?

Alla olevassa taulukossa on vertailtu hehkulampun ja pienloistelampun eli energiansäästölampun ominaisuuksia ja laskettu kustannukset vuodessa.

Hehkulamppu Pienloistelamppu
Lampun elinikä 1000 h 8000 h
Teho 60 W 11 W
Hinta 0.5 euroa 12 euroa
Sähkön hinta 0.1 euroa/kWh 0.1 euroa/kWh
Käyttöaika vuodessa 1500 h 1500 h
Lamppukustannukset/vuosi 0.75 euroa 2.2 euroa
Lampun elinikä 1000h 8000h
Energiakustannukset/vuosi 9 euroa 1.65 euroa
Kustannukset yhteensä/vuosi 9.75 euroa 3.85 euroa


Kylmälaitteiden, pesukoneiden ja kuivausrumpujen lisäksi myös kotitalouskäyttöön tarkoitetuissa hehku- ja loistelampuissa vaaditaan energiamerkintä. Sen avulla voit helposti vertailla eri lamppujen kulutusta ja valita omaan käyttöösi sopivat lamput. Energiamerkintä kertoo asteikolla A-G lampun energiankulutuksen. Energiamerkintä voi olla lamppupakkauksen kyljessä tai liitettynä irrallisena pakkaukseen. Tämän oppaan kohdassa "Energiamerkinnät" on lisää tietoa energiamerkinnästä ja kuva kotitalouslamppujen energiamerkinnästä. Paristoilla ja akuilla toimivissa lampuissa ei ole energiamerkintää, eikä myöskään heijastinkupulampuissa tai aivan vähäistä valoa (alle 4 W) antavissa lampuissa.

Kun huomataan, että jonkin tilan valaistus käy heikoksi, vaihdetaan usein vanhan hehkulampun tilalle tehokkaampi lamppu. Se onkin mahdollista, kunhan huolehditaan siitä, että valaisimeen ei laiteta suurempaa lamppua kuin siihen on sallittu. Joko valaisimessa itsessään tai sen pakkauksessa on merkintä liitettävän lampun maksimitehosta, esimerkiksi 60 W. Tästä syystä esimerkiksi halogeenivalaisimien pakkaukset kannattaa säästää ja säilyttää, sillä itse halogeenilamppuihin ei voida tehdä maksimitehomerkintää niiden voimakkaan lämpenemisen vuoksi ja ne ovat pakkauksissa.

Tuskin kukaan pystyy sanomaan, mikä valonlähde tai valaistustyyli on paras. Tärkeimmät valintatekijät ovat tilan ja käyttäjän asettamat vaatimukset. Valaistuksen tehtävänä on luoda kodikkuutta ja kauneutta. Sen tulee olla turvallisuutta tuottava ja energiataloudellisesti järkevästi suunniteltu. Ennen kaikkea valaistuksen lopputuloksen on oltava asukkaan toiveiden ja tarpeiden mukainen.

Pienloistelamppuvalaistus

Pienloistelamput kuluttavat energiaa vain viidenneksen hehkulampun kuluttamasta määrästä. Tämän vuoksi niitä kutsutaan myös energiansäästölampuiksi. Niiden valotehokkuus on nelin- tai viisinkertainen hehkulamppuihin verrattuna. Esimerkiksi 60 W:n hehkulamppu voidaan kotona korvata 11 W:n pienloistelampulla saman valotehon saamiseksi. Pienloistelamppu tulee edullisemmaksi käyttää kuin hehkulamppu silloin, kun valaistuksen vuosittainen käyttöaika on pitkä.

Pienloistelamppu sopii parhaiten sellaisiin huoneisiin, joissa valoa pidetään pitkään päällä yhteen menoon. Jatkuva sytyttäminen ja sammuttaminen lyhentää sen ikää, joten kylpyhuoneeseen, WC:hen tai siivouskomeroon sitä ei kannata laittaa. Elektronisilla liitäntälaitteilla voidaan sytytys-sammutusominaisuuksia parantaa

Monet ihmiset epäröivät hankkia pienloistelamppuja ja korvata niillä vanhoja hehkulamppuja, koska he ovat epävarmoja siitä, soveltuvatko pienloistelamput omiin valaisimiin. Pienloistelamppuja on sekä kierre- että pistokantaisia. Useimmat kierrekantaisen pienloistelamput sopivat samoihin valaisimiin hehkulamppujen kanssa. Pistokantalamput vaativat oman valaisimensa liitäntälaitteineen.

Vaikka kierrekantainen pienloistelamppu sopisikin vanhaan hehkulamppuvalaisimeen, se voi jäädä rumasti näkyviin ja häikäistä. Markkinoille on tuotu kuvullisia, hehkulampun näköisiä pienloistelamppuja, jotka ratkaisevat näkyvyys- ja häikäisyongelmat.

Yhteenveto pienloistelamppuvalaistuksen ominaisuuksista:

  • Valo on kirkasta viileän sävyistä
  • paljon valoa pienellä energiamäärällä.
  • Pienloistelampun polttoikä on 6000-10 000 tuntia.
  • Kuluttaa noin 80 % vähemmän sähköä kuin valoteholtaan vastaava hehkulamppu.
  • Pienloistelampun käyttökustannukset ovat pienet, mutta lampun hinta korkea verrattuna hehkulamppuun.
  • Ne eivät kuumene.
  • Kierrekantaiset mallit sopivat hehkulampun tilalle.
  • Himmentimiä ei voi käyttää.
  • Suositellaan käytettäväksi elektronista liitäntälaitetta, sillä vanhoilla liitäntälaitteilla valo värisee.
  • Soveltuvat paikkoihin, joissa valot ovat kauan päällä ja tarvitaan runsaasti valoa.
  • Syttyy hitaasti kylmässä ja antaa normaalia vähemmän valoa.
  • Käytöstä poistettuna ongelmajätettä, koska sisältää elohopeaa.


Halogeenilamppuvalaistus

Halogeenivalaistus on ollut jo vuosia kodin sisustajien suosikkivalaistus. Halogeenivalaisimet ovat usein huomaamattomia ja pienikokoisia. Näin saadaan aikaan valoa, jossa itseisarvona on valaistus eikä valaisin, josta valo tulee.

Halogeenivalaistus ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton, sillä se tarvitsee paloturvallisuussyistä pysyvästi esteettömän suoja-alueen, jonka mitat on valaisimien valmistajien ilmoitettava asennus- ja käyttöohjeissa. Halogeenilampun tehosta noin 95 % muuttuu lämmöksi.

Myynnissä on runsaasti kotikäyttöön tarkoitettuja halogeenivalaistussarjoja, jotka ovat hinnaltaan varsin edullisia. Niiden asennus- ja käyttöohjeet ovat kuitenkin olleet varsin puutteellisia. Ammattitaitoinen sähköurakoitsija tietää, miten halogeenivalaistus asennetaan paloturvallisesti moitteettomasti.

Jos halogeenivalaisimia halutaan upottaa, tarvitaan pienoisjännitteisiltä (6 V, 12 V, 24 V) valaisimilta vapaata upotustilaa palamattomassa ympäristössä vähintään 100 mm ja palavaa tai helposti syttyvää materiaalia sisältävässä ympäristössä vähintään 200 mm. Verkkojännitteisillä (230 V) valaisimilla vastaava upotussyvyysvaatimus on 100-400 mm. Valaisinvalmistajat ja maahantuojat antavat täsmällisiä ohjeita ja tietoja mm. valaisinten sijoittamisesta, upottamisesta, lämpenemisominaisuuksista ja asennusasennoista.

Halogeenivalaisimet voidaan asentaa myös kosketinkiskoon, joita on sekä verkkojännitteisille (230 V) että pienoisjännitteisille (6 V, 12 V, 24 V) halogeenivalaisimille. Pienoisjännitteinen valaistus tarvitsee muuntajan, jolle etsitään paikka esimerkiksi kaapista tai muusta näkymättömästä paikasta. Sähköurakoitsija tietää, mihin suojamuuntajan saa sijoittaa.


Yhteenveto halogeenilamppuvalaistuksen ominaisuuksista:

  • Valo on valkoista ja kirkasta.
  • Hyvät värintoisto-ominaisuudet.
  • Polttoikä noin 24-kertainen
  • hehkulamppuun verrattuna.
  • Häikäisy mahdollista, jos ei ole sijoitettu ja suunnattu oikein.
  • Kirkas, kapea valokeila.
  • Valomäärään vaikuttavat sekä lampun teho että avautumiskulma.
  • Tarvitsevat muuntajan.
  • Kuumenevat ja kuumentavat helposti ympäristöään, mikä asettaa rajoituksia sijoittelulle.
  • Voidaan himmentää.
  • Voidaan käyttää kosketinkiskoissa, upotettuna ja irrallisina valaisimina.
  • Soveltuvat parhaiten kohde-, tehostus ja koristevalaistukseen

Hehkulamppuvalaistus

Hehkulamppuvalaistus on perinteisin ja yleisin valaistuksen muoto kodeissa. Pienloistelamppu- ja halogeenivalaistus ovat syrjäyttämässä hehkulamppuvalaistusta, joka kuluttaa merkittävästi paljon enemmän sähköä ensin mainittuihin verrattuna. Hehkulampulla on kuitenkin kannattajansa sen lämpimän valonvärin vuoksi.

Yhteenveto hehkulamppuvalaistuksen ominaisuuksista:

  • Valo on lämminsävyistä, keltaista
  • tunnelmavalaistukseen sopivia.
  • Helposti saatavilla sekä helppo vaihtaa ja käyttää.
  • Hankintahinta edullinen, mutta käyttökustannukset korkeat.
  • Kuluttavat paljon sähköä.
  • Hehkulampun polttoikä on 1000-1 500 tuntia - lyhyt verrattuna muihin valonlähteisiin.
  • Suuri sähkönkulutus valomäärään nähden.
  • syttyy heti - sytys ei vaikuta lampun kestävyyteen
  • Rikkoontuu helposti tärinästä.
  • Voidaan himmentää.
  • Kuumenevat käytössä, mutta lämpö voidaan usein hyödyntää lämmityksessä.



Valokuituvalaistus
Valokuituvalaistusta voidaan käyttää yksilöllisten valistusratkaisujen aikaan saamiseen. Voit valita juuri tarpeitasi varten valmistetun valaistusratkaisun. Valokuituvalaistusta voidaan käyttää myös siellä, missä muita valonlähteitä ei voida käyttää: saunojen löylyhuoneissa, palovaarallisissa tiloissa, ulkona jne. Sillä voidaan saada aikaan hyvin koristeellisia ja mielikuvituksellisia kokonaisuuksia niin kodin sisätiloissa kuin ulkonakin.

Valokuituvalaistuksessa on kolme osaa: valokutuprojektori, valukuitu ja valaisimet. Valokuituprojektorilla kohdistetaan valo kuituihin, joiden välityksellä valo siirretään haluttuun paikkaan. Valokuidun päähän voidaan laittaa valaisin, linssi, prisma tai sitä voidaan käyttää sellaisenaan. Valokuituprojektori on järjestelmän ainoa näkyvä osa, joka on helppo asentaa vaikka pistorasiaan.

Silloin, kun on pelkona, että näkyvä valaistus häiritsisi ympäristön kokonaisuutta, valokuidulla voidaan pienessäkin tilassa helposti ja huomaamattomasti siirtää valo haluttuun paikkaan. Valokuidut eivät välitä sähköä tai lämpöä vaan ainoastaan valoa, mistä syystä vanhojen valaistusmuotojen rajoitukset eivät päde. Valo voidaan siirtää valokuidusta turvallisesti mihin vain, esimerkiksi parkettilattiaan, lasitiiliseinään, kivilattiaan, mattoon, verhoihin, veteen, kaappeihin ja vitriineihin.

Yhteenveto valokuituvalaistuksen ominaisuuksista:

  • Sopivat myös kosteisiin ja märkiin tiloihin.
  • Saadaan aikaan näyttäviä koristevalaistuksia.
  • Kallis hankintahinta, mutta pienet käyttökustannukset.
  • Yksilölliset ratkaisut mahdollisia.
  • Eivät häikäise.
  • Pitkä käyttöikä.
  • Eivät lämpene - ovat paloturvallisia



LED-lamppuvalaistus

LED-valaistus on uusin tulokas asuntojen valaistukseen. Vielä nykyisin koteihin soveltuvia valaisinmalleja on vähän, mutta tilanne muuttuu kaiken aikaa. LEDejä on käytetty jo pitkään valonlähteenä esimerkiksi opastinvalaisimissa. Niiden käyttöä rajoittaa kapea-alainen valokeila, joka niillä pystytään synnyttämään. Kiistattomia etuja ovat pieni koko ja energiankulutus sekä pitkä käyttöikä. LED-valaistus on varteenotettava tekijä tulevaisuudessa tiloissa, joissa muiden valaistusmuotojen käyttö on vaikeaa, esimerkiksi saunojen löylyhuoneissa, pesutiloissa, palovaarallisissa tiloissa, ahtaissa paikoissa jne.

Yhteenveto LED-valaistuksen ominaisuuksista:

  • pienikokoisia
  • pieni energiankulutus
  • pitkä käyttöikä
  • pienet käyttökustannukset
  • soveltuu tiloihin, joihin yleisimpiä lampputyyppejä ei voida asentaa esim. saunaan.
  • eivät häikäise
  • valaisintyyppejä vielä rajoitetusti saatavilla.
  • eivät lämpene.


etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun