STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähkön käyttö kotona
Lapset ja sähkö
Sähköturvallisuus
Kun sähköä ei tule...
Mitä tehdä kun sähköä ei tule?
Miksi sähköä ei tule?
Ukkonen
Sähkö ja rakentaja
Sähkö ja ympäristö
Julkaisuja jokamiehelle
Kiinteistöjen sähköverkot
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Sähköalan turvallisuussuosituksia
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Mitä tehdä kun sähköä ei tule?

Vika omassa kodissa

Sähkön käyttäjä voi jäädä ilman sähköä omassa kodissa olevan sähköhäiriön vuoksi: sulake voi olla palanut tms. Tällainen vika on itse hoidettava kuntoon, katso esim sulakkeen vaihto-ohjeita sivuillamme. Jos omat taidot eivät riitä, on kutsuttava paikalle apua, tarvittaessa sähköliikkeen asentaja.

Vika talon yhteisissä laitteissa

Kerros- tai rivitalossa voi vika olla myös talon yhteisissä laitteissa siten, että osassa taloa on sähköt ja osassa ei. Tavallisin tällainen vika on sulakepalo, jonka talon huoltomies tai muu talon tekniikasta vastaava henkilö osaa hoitaa. Tarvittaessa hän pyytää muualta apua.

Jos esim jokin talon sisäinen johto on vaurioitunut, pitää varautua pitkään sähkökatkokseen, sillä vikapaikan etsintä ja johdon korjaus on hidasta puuhaa. Tällaiset johto- tai laiteviat ovat kuitenkin varsin harvinaisia.

Koko talo pimeänä

Jos koko talo on pimeänä, kannattaa yrittää selvittää, onko naapureilla sähköt. Jos vain oma talo on sähköittä, on otettava yhteys verkkoyhtiön (sähkölaitoksen) vikapäivystykseen, sillä tällaisesta yhtä taloa koskevasta viasta ei verkkoyhtiön henkilöstö saa muuten tietoa.

Tilanne voi olla sama, vaikka sähköttömiä taloja olisi muutamiakin. Tällöinkin kannattaa verkkoyhtiöön ilmoittaa asiasta, vaikka naapuritkin saattavat ilmoittaa samasta viasta.

Laaja alue pimeänä

Jos laaja alue (esim kokonainen kaupunginosa) on pimeänä, on ilmoittaminen verkkoyhtiölle useimmiten turhaa, sillä verkkoyhtiö tietää tilanteen jo valvomonsa laitteiden antaman hälytyksen perusteella. Verkkoyhtiön ongelmana laajoissa häiriöissä onkin se, että jopa sadat tai tuhannet ihmiset soittavat ja ilmoittavat samasta asiasta. Ilmoitukset varaavat vikaa selvittävän henkilöstön aikaa usein tarpeettomasti ja saattavat myös tukkia puhelinlinjat siten, että tärkeätkään puhelut onnistu.

Myöskään ”koska meille saadaan taas sähköt”-soittoja ei kovin herkästi pitäisi tehdä. Syy on sama kuin edellä.



etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun