STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähkön käyttö kotona
Lapset ja sähkö
Sähköturvallisuus
Kun sähköä ei tule...
Ukkonen
Sähkö ja rakentaja
Sähkö ja ympäristö
Yhdistetty sähkön ja lämmön tuotanto
Sähkö- ja elektroniikkaromu
Sähkömagneettinen säteily
Kännyköiden säteily
Julkaisuja jokamiehelle
Kiinteistöjen sähköverkot
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Sähköalan turvallisuussuosituksia
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Kännyköiden säteily

Kännyköiden säteilystä näkyy lehdissä silloin tällöin epäilyjä tai kohujuttujakin. Säteilyturvakeskus (STUK) kertoo asiasta mm seuraavaa:

Kännykkä on radiolähetin ja -vastaanotin, joka on tukiaseman kautta yhteydessä matkapuhelinverkkoihin. Kännykkä ja tukiasema lähettävät radiotaajuista säteilyä. Kännykän käyttäjä altistuu tälle säteilylle kun kännykkä on lähellä kehoa.

Toistaiseksi ainoa tunnettu mekanismi, jolla kännykän säteily vaikuttaa eläviin kudoksiin, on lämpeneminen. Kännykän aiheuttama lämpötilan nousu on aivojen pinnalla enintään 0,3 astetta. Tällaisella lämpötilan nousulla ei teidetä olevan biologista merkitystä. Mahdollisia muita kuin lämpenemisestä aiheutuvia vaikutuksia on pyritty selvittämään lukuisilla tutkimuksilla eri maissa. Tutkimusten perusteella ei ole voitu päätellä, että kännyköiden säteilystä olisi haittaa terveydelle.

Kännyköiden tukiasemien antennit on suunniteltu säteilemään suoraan eteenpäin avautuvaan viuhkan muotoiseen säteilykeilaan ja mahdollisimman vähän muihin suuntiin. Käytännössä altistumisen enimmäisarvot ylittyvät säteilykeilassa alle kymmenen metrin etäisyydellä antennista ja silloinkin vain katolle asennetun suhteellisen suurella teholla lähettävän antennin edessä. Oman kodin seinän takana oleva antenni ei aiheuta merkittävää altistumista, koska antennin säteily taaksepäin on hyvin pientä.

Korkealla antennimastossa oleva antenni taas on varsin kaukana kaiksita maassa liikkujista, eikä säteilyn pääosa edes kohdistu maahan päin. Tästä syystä ei antennin lähellä maassa ole kovinkaan suurta säteilyä.

Lisätietoja saa STUKin sivuilta, joille pääset klikkaamalla TÄSTÄ  (edelleen MATKAPUHELIMET).



etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun