STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähkön käyttö kotona
Lapset ja sähkö
Sähköturvallisuus
Kun sähköä ei tule...
Ukkonen
Sähkö ja rakentaja
Sähkö ja ympäristö
Julkaisuja jokamiehelle
Kiinteistöjen sähköverkot
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Avustusohjeet
Valmistuneet hankkeet
Muita sähköalan avustusten jakajia
Hakulomakkeet
Sähköalan turvallisuussuosituksia
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
AKUT JA PARISTOT

Sähköenergian ominaisuuksiin kuuluu, että sitä on vaikea varastoida. Pääosa maailmassa käytetystä sähköstä tuotetaankin voimalaitoksissa samaan aikaan kuin se kulutetaan. Väliin tarvitaan johtoverkko.

Sähköä voidaan varastoida akkuihin, mutta varastoitavat sähkömäärät ovat melko pieniä tai sitten akusta tulee valtavan kokoinen akusto. Jos esimerkiksi tavallisen pienenkin asunnon vuodessa kuluttama sähkömäärä varattaisiin tavallisiin autonakkuihin, akkuja tarvittaisiin muutama tuhat kappaletta.

Paristot ovat toinen mahdollisuus käyttää sähköä ilman johtoverkkoa. Paristot tuottavat sähköä kemiallisen reaktion tuloksena niin kauan kun reagoivia aineita paristossa riittää. Akkujen ja paristojen välinen raja on viime aikoina hämärtynyt, kun markkinoille on ilmaantunut uudelleen ladattavia paristoja.

Pieniä määriä sähköä voidaan varastoida kondensaattoreihin, jotka ovat eräitä sähkötekniikan peruskomponentteja. Sähkövarastoksi kelpaavan kondensaattorin on oltava monta kertaluokkaa tavallista kondensaattoria suurempi. Suuret kondensaattorit ovat viime vuosina kehittyneet ja saattavat tulevaisuudessa osittain syrjäyttää akut tai paristot.etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun