-Toimiiko kännykkäkin sähköllä? pikku-Kalle kysyy. Watti-vaari ja Pikku-Kalle istuvat sängyllä. Antenni-marsu on laitettu omaan häkkiinsä ja sähkölaitteet on sammutettu. Pikku-Kalle pitelee käsissään kännykkäänsä. Se on aivan uusi.

-Isä sanoi, ettei kännykkää saa käyttää silloin kun ajaa autoa, pikku-Kalle sanoo.

-Se onkin tärkeä ohje. Tiesitkö muuten, että myös kännykkä toimii sähköllä, mutta yleensä kännykkää käytetään ilman johtoa. Sen vuoksi kännykän sähkö pakataan akkuun. Sähkön pakkaamista akkuun sanotaan lataamiseksi ja lataamiseen tarvitaan laturia, Watti-vaari sanoo.

-Se on tässä. Liikkeessä kerrottiin, että kun virta loppuu, kännykkä kytketään laturiin ja laturin johto pistorasiaan. Sitten pitää odotella muutama tunti. Täysinäisellä akulla puhelin toimii taas, Kalle sanoo.

-Kun akku tulee vanhaksi, sitä ei pidä heittää tavallisten jätteiden joukkoon, koska osa akuista on ympäristölle vaaraksi. Akkujen ja paristojen kierrätyksestä on sovittu erikseen, Watti-vaari opastaa.

-Meidän autosta simahti kerran akku. Yhtäkkiä autoa ei vaan saatukaan käyntiin. Sitten naapuri antoi meille lisää virtaa kaapeleilla omasta autostaan , muistelee Kalle.

-Virran antaminen on juuri akun lataamista. Oikein toimiva auton akku tosin latautuu samalla, kun auto käy. Auton akku on aika iso ja painava, koska auto tarvitsee paljon virtaa. Taskulampuissa ja pienissä sähkölaitteissa on patterit eli paristot. Myös paristot ovat pakattua virtaa. Kelloissa, laskimissa ja kameroissa on nappiparisto.

Paristot on syytä kerätä talteen pöydiltä ja lattioilta. Kotieläimet tai pienet vauvat voivat nielaista nappipariston vahingossa. Jos laite on kauan käyttämättä, paristo kannattaa irrottaa kokonaan. Aika hyvä tapa on pitää kotona vaikka siivouskomerossa kahta kannellista muovirasiaa. Toiseen laitetaan uudet paristot ja toiseen käytetyt. Käytetyt paristot viedään sitten kierrätyspisteeseen.

-Kodissa on yksi paristo, joka on muita tärkeämpi. Osaatko arvata, missä laitteessa se on? Annan sinulle vihjeen: se on yleensä kiinni katossa.

1. Mitä tarkoittaa sähkön lataaminen?
2.Miksi paristot on syytä kerätä talteen?
3. Mikä on kodin tärkein paristo? Miksi?
4. Piirrä kuvia erilaisista paristoista.
Kirjoita kuvien alle, millaiseen laitteeseen paristo sopii.


Paristoihin on pakattu sähkövirtaa. Paristot eivät ole leluja.

Ville kaivoi kännykkänsä esille tunnilla ja aikoi soittaa.

-Mihin sinä nyt kesken tunnin soitat, opettaja kysyi.

-Soitan isälle, kun minulla on vessahätä, Ville sanoi.

-Voithan sinä minultakin kysyä lupaa, opettaja sanoi.

-No kun isä osti minulle kännykän juuri sitä varten, että soitan hänelle aina jos minulla on joku hätä.