-Kuuletko sinä mitään kummallista, pikku-Kalle kysyy Watti-vaarilta.

Kun Watti-vaari kuuntelee tarkasti, hän kuulee selvästi kummallista puuskutusta ja kikatusta Kallen huoneen oven takaa, eteisestä. Kalle ja vaari avaavat varovasti oven. Oven takana makaa Kallen isoveli Santtu. Hänen tyttöystävänsä Lotta häärii kikattaen lattialla makaavan Santun ympärillä.

-Mitä te oikein hommaatte ja mikä Santtua vaivaa? Kyllä se aamulla oli vielä ihan kunnossa, pikku-Kalle ihmettelee.

-Me tulimme juuri ensiapukurssilta. Saimme kotiläksyksi harjoitella elvytystä ja nyt on Santun vuoro olla potilas.

Vakavissa sähkö- tai vesionnettomuuksissa voidaan tarvita ensiavuksi elvyttämistä. Elvytystä käytetään silloin, kun loukkaantunut ei ole hereillä eikä hengitä. Kun joku on saanut pahan sähköiskun, on tärkeää katkaista virta pääkytkimestä ennen loukkaantuneeseen koskemista. Puhallus- ja painantaelvytyksen avulla on tarkoitus ylläpitää aivojen ja sydämen verenkiertoa.

-Minäkin haluan kokeilla, pikku-Kalle sanoo ja menee makaamaan Santun viereen, joka näyttää vieläkin leikisti tiedottomalta.

-Ei sinua tarvitse elvyttää, sillä sydämesi lyö rivakasti, Lotta sanoo.

-Voin kuitenkin opettaa sinulle, mitä pitäisi tehdä tositilanteessa. -Ensin katsotaan onko potilas hereillä. Jos potilas ei herää, tehdään hätäilmoitus numeroon 112. Sitten käännetään potilaan päätä taaksepäin ja tarkistetaan, hengittääkö hän. Jos potilas ei hengitä, aloitetaan puhalluselvytys , Lotta sanoo. Pikku-Kallea naurattaa, kun Lotta puhuu elvyttämisestä. Mielessään Kalle ajattelee, ettei koko jutussa oikeasti ole mitään nauramista. Lotta jatkaa päättäväisesti opettamista.

-Sitten tarkastetaan, näkyykö potilaassa liikettä tai muuttuuko hänen ihon värinsä taas tavalliseksi. Sitten aloitetaan paineluelvytys. Lotta asettaa kämmenensä päällekkäin ja näyttää oikean painelukohdan Kallen rintakehästä. Hän on puhaltavinaan Kallen suuhun ensin kerran ja painelee sitten viisi kertaa. Watti-vaari katselee ihmetellen, miten taitavasti Lotta hoitelee Pikku-Kallea.

-Sinusta Lotta taitaisi tulla melko hyvä sairaanhoitaja, Watti-vaari sanoo.

Lotta ei ole kuulevinaan.

-Jos potilas on aikuinen, vaikka tuollainen Watti-vaarin kokoinen, pitää puhaltaa kaksi kertaa ja painaa 15 kertaa. Elvytystä jatketaan niin kauan, kunnes paikalle saadaan apua, hän jatkaa. Ambulanssissa onkin sitten paremmat välineet elvytyksen jatkamiselle.

Elvyttäminen on raskasta. Siksi on syytä soittaa mahdollisimman pian apua hätäkeskuksesta. Sen numero on 112.

Santtukin on noussut istumaan ja katselemaan Lotan puuhailua.

-Ei sitä aina tarvita elvyttämistä. Voi tulla pienempiäkin vahinkoja. Me voisimme kyllä opettaa, miten pieniä haavoja hoidetaan.

-No, huomenna iltapäivällä sopisi minulle parhaiten, sanoo Watti-vaari.

-Silloin tarvitaan laastaria ja sideharsoa, Lotta muistuttaa ja iskee silmää Santulle.

1. Milloin käytetään elvytystä?
2. Mikä on elvytyksen tarkoitus?
3. Kirjoita omin sanoin, miten elvytetään.


Kuvaamataidon tunnilla kuunneltiin musiikkia. Jokaisen piti maalata musiikin herättämiä mielikuvia. Tunnin lopussa keskusteltiin, mitä ajatuksia kenellekin on tullut.

-No Kalle, mitäs sinä olet saanut aikaan?

-Sotkua, vastasi Kalle.

-Kalle, miksi sinä myöhästyit koulusta? Opettaja kysyi.

-Kun heräsin, peitto oli silmilläni, joten luulin että nukun. Kuvaile, millainen on onnistunut kemian koe?

-Sellainen, missä kuuluu kunnon pamaus!