Puhelin soi. Pikku-Kalle juoksee vastaamaan.

-Olen yrittänyt soittaa jo ainakin kymmenen kertaa, mutta puhelin tuntuu vain varatulta, äiti sanoo huolestuneena. Hän soittaa Kallelle työpaikaltaan.

-Minun piti tehdä kirjoitustyötä internetissä ja sitten kuuntelin vähän musiikkia, pikku-Kalle selittää.

-Aivan, mutta minun pitää saada puhua poikani kanssa puhelimessa silloin, kun minulla on asiaa. Sitäpaitsi puhelinta voidaan tarvita myös hätätilanteessa, äiti sanoo. Pikku-Kalle sulkee puhelimen vähän pettyneen näköisenä. Yleensä äidillä on mukavampia asioita.

-Vaari, osaisitko sinä soittaa hätäkeskukseen, Pikku-Kalle kysyy.

-Helposti. Tärkeintä on pysyä rauhallisena ja kuunnella, mitä hätäkeskuksen työntekijä sanoo. Hätäkeskuksen numero on 112 kaikkialla Suomessa. Ensin pitää kertoa, mitä on sattunut ja missä apua tarvitaan. Sitten kuunnellaan ohjeita. Puhelin suljetaan, kun siihen annetaan lupa, Watti-vaari sanoo.

-Muistan, että kerran eräs Mauri-niminen poika pelasti kotinsa tulipalolta, kun osasi soittaa nopeasti hätänumeroon. Myöhemmin hän sai palkinnonkin palokunnalta.

-Entä sitten kännykkä, Kalle kysyy kiinnostuneena.

-Kännykästä hätäkeskukseen voi soittaa ilman suuntanumeroa ja ilmaiseksi, Watti-vaari sanoo.

-Kokeillaanko heti, pikku-Kalle ehdottaa.

-Ei missään tapauksessa! Watti-vaari melkein suuttuu.

-Hätäkeskukseen tulee joka vuosi turhia soittoja, kun uteliaat haluavat pilailla. Hätänumeroon soitetaan vain hätätilanteessa. Sitä paitsi hätäkeskuksen tietokoneilla saadaan selville, mistä puhelimesta sinne soitetaan.

-Hätänumeroon voi soittaa, jos on sattunut liikennekolari, loukkaantuminen tai tulipalo – eli aina, kun tarvitaan nopeasti lääkärin, palomiehen tai poliisin apua, Kalle luettelee taas.

-Meidän kouluun tuli kerran ambulanssi. Liisi tönäisi vahingossa Jennaa ja Jenna loukkasi selkänsä. Silloin opettaja soitti hätänumeroon. Mutta ei siinä käynyt pahasti. Seuraavana päivänä Jenna oli taas koulussa.

1.Mikä on yleinen hätänumero?
2.Milloin hätänumeroon voi soittaa?
3.Milloin hätänumeroon ei voi soittaa?
4.Mitkä numerot näppäilet, kun soitat kännykästä hätänumeroon?
5.Piirrä kuva sellaisesta puhelimesta, josta sinä voisit soittaa hätänumeroon. Kirjoita kuvateksti.


Hätätilanteessa: soita 112 ja kuuntele ohjeita.

Kauan ennen sisävessojen aikaa palokunnalle tuli hälytys keskellä yötä. Palomestari oli juuri lähdössä sammutustöihin. Hän huusi vaimolleen:

-Matilda, missä minun kypäräni on?

-Sängyn alla, mutta älä vaan läikytä!