Pikku-Kalle pyytää Watti-vaarin vierailulle huoneeseensa. Pikku-Kallen ovessa lukee: Tämä huone on minun – muista tunnussana!

-Jaaha, minä en sitten pääsekään sisälle, kun en tiedä tunnussanaa, Watti-vaari sanoo.

-Äh, tottakai pääset, se tunnussana on pikkusiskoani varten. Liisa nuuskii aina huoneessani ja tekee joskus typeryyksiä. Tunnussana on töpseli. Tule sisään, niin näytän sinulle kuka Töpseli on, pikku-Kalle sanoo.

-Ethän naura sitten, Kalle varmistaa vielä Watti-vaarilta. Pikku-Kalle ottaa esille pehmolelun, jonka hän on saanut aivan pienenä vauvana lahjaksi. Lelu on pieni vaaleanpunainen possu, jolla on voimamiehen asu ja viittaan.

-No jopas, jopas, Watti-vaari hymisee ja melkein naurahtaa.

-Tämä on mielenkiintoista, hmm. Sinä varmaan tiedät, mitä tämä nimi tarkoittaa? Watti-vaari kysyy.

-Töpseli on vaan minun sähköpossuni nimi, pikku-Kalle sanoo.

-Töpseli tarkoittaa myös tällaista pistorasiaa. Pistorasiasta tulee kodin laitteisiin sähköä. Sinulla onkin kaikenlaista, mihin tätä pistorasiaa tarvitaan. Lupasit muuten kirjoittaa näitä sähköasioita ylös. Kirjoitapa nyt sitten :

Kun sähkölaitteen pistotulppa kytketään pistorasiaan, laite saa sähkövirtaa. Kun pistotulppa irrotetaan, sähkön tulo katkeaa. Pistorasian sähkö on hyödyllistä, mutta myös vaarallista. Pistorasiaan ei pidä työntää mitään esineitä, sillä siitä saa sähköiskun, Watti-vaari muistuttaa.

-Kai minä voin laittaa vähän musiikkia, tämä on minun lempibändini Electric Street Boys, pikku-Kalle sanoo.

-Minä löysin bändin oman kotisivun internetistä. Kuuntele vähän! Watti-vaari säikähtää, kun musiikki alkaa soida, mutta alkaa sitten lyödä kepillään tahtia lattiaan. Kun pikku-Kalle vielä kirjoittaa, Watti-vaari tanssii rokkia niin, että lattia hytkyy. Kalle hymyilee itsekseen. Vaari on aika mukava.

-Kirjoita sitten vielä kaikki oman huoneesi sähköllä toimivat laitteet, Watti-vaari huutaa Kallelle ja heiluttaa käsiään musiikin tahdissa. Pikku-Kalle kirjoittaa tietokoneellaan: Sähköllä toimii tietokone, televisio, kelloradio, lukulamppu, autorata, CD-soitin, tuuletin ja sähkökitara. Kun musiikki loppuu, Watti-vaari kävelee huoneen nurkkaan ja kysyy:

-Kukas se tämä sitten on?

-Se on Antenni, mutta minä sanon sitä vaan Antsuksi. Nostin sen sinne syrjään, koska marsut eivät oikein välitä musiikista. Kerran se puri johdonkin poikki.

-No siitä muistinkin:

Vain ehjiä sähkölaitteita voi käyttää. Pidä lemmikit pois sähkölaitteiden ja -johtojen läheltä, sillä ne voivat vahingoittaa laitteita.

1.Mitä hyötyä on pistorasiasta?
2. Miksi kotieläimet pitäisi pitää poissa sähkölaitteiden läheltä?
3.Luettele oman kotisi sähkölaitteita. Yritä keksiä ainakin kymmenen.
4. Piirrä kuva pistorasiasta ja pistotulpasta vihkoosi.


Lemmikit voivat vahingoittaa kodin sähkölaitteita.

Äiti sanoo Pikku-Kallelle:

-Sen sijaan, että istut koko illan telkkaria katsomassa, voisit vähän auttaa isää läksyjesi tekemisessä.

-Laitanko television päälle?

-Älä suotta. Näytät ihan hyvältä noissa vaatteissakin.

Miksi tyhmä seisoo pistorasian vieressä?

-Hän odottaa sähköpostia.