-Jos meillä syttyisi tulipalo, minä soittaisin apua kännykällä. Meidän kännykkä on yleensä keittiön sivupöydällä, pikku-Kalle sanoo.

-Nyt jo tiedätkin, mitä tarkoittaa sähkön lataaminen. Juuri hätäpuheluita varten on hyvä pitää kännykkä ladattuna, Watti-vaari sanoo.

Kun tulipalo syttyy, katossa oleva palovaroitin haistaa savun. Se hälyttää kovalla piippausäänellä. Silloin kaikkien on heti poistuttava huoneesta, jossa palaa. Parasta on ryömiä ihan matalana, sillä lattian lähellä savua on vähiten. Sulje sitten ovi jälkeesi, ettei savu leviä muihin huoneisiin. Savun hengittäminen on vaarallista. Savuiseen rappukäytävään tai huoneeseen ei voi mennä. Jos et voi poistua palavasta paikasta, anna merkkejä ikkunasta, että olet sisällä. Jos huoneessa on savua, pysyttele matalalla. Lattian rajassa savua on vähemmän, Watti-vaari sanoo.

-Jokaisessa kodissa pitäisi olla talon ulkopuolella kokoontumispaikka, johon tulipalon sattuessa keräännytään. Kokoontumispaikka voi olla vaikka postilaatikko tai puu. Tiedätkö, muuten millä tulipalon alun saa näppärästi sammutettua? Watti-vaari kysyy pikku-Kallelta.

-No vedellä tietenkin, mutta meille on hankittu lisäksi punainen käsisammutin. Se on kiinnitetty ulko-oven viereen, Kalle sanoo.

-Yleensä käsisammuttimien ja sammutuspeitteitten käyttö on aikuisten puuhaa. Lasten on parasta juosta pois savusta ja varottaa muita. Jokainen osaa soittaa hätänumeroon 112. Hätänumero vastaa aina.

-Varmaan tuntuu aika kurjalta, jos on sytyttänyt tulipalon, pikku-Kalle sanoo.

-Näin on, ja sitä harva tulee ajatelleeksi, että tulipalo syttyy nopeasti. Muutamassa minuutissa voi isokin talo olla ilmiliekeissä ja täynnä savua. Tulipalon sytyttyä ei saa mennä piiloon!

-Kerran minun kaverillani oli tulitikut ja tupakansytytin, Kalle sanoo hiljaisella äänellä.

-Tulitikut ja muut sytyttimet ovat aikuisten työkaluja. Ja tahallaan sytytetty tulipalo on rikos, Watti-vaari sanoo totisena.

1. Mitä pitää tehdä, jos palovaroitin hälyttää?
2. Miksi on tärkeää muistaa sulkea ovi?
3. Miksi on vaarallista mennä piiloon, jos tulipalo syttyy?


Savun hengittäminen on vaarallista.

Mitä on höyry?

-Höyry on vettä, joka hikoilee.

Opettaja kysyi oppilailta aina torstaisin erikoiskysymyksiä. Jos niihin osasi vastata oikein, sai ylimääräisen vapaapäivän. Kysymykset olivat yleensä tosi vaikeita. Eräänä torstaina pikku-Kalle toi kouluun mustaksi maalaamansa kananmuna. Juuri, kun opettajan piti taas kysyä erikoiskysymyksiä, Kalle heitti munan lattialle.

-Mikäs tuo on , opettaja kysyi.

-Se on mustaksi maalattu kananmuna, pikku-Kalle vastasi oitis.

-…Ja morjens vaan! Mulla on sitten huomenna vapaapäivä!