-Nuotiosta voi syttyä ulkona tulipalo. Kesäleirillä eräät pojat heittelivät käpyjä nuotioon vaikka kuinka paljon. Sitten tuli yhtäkkiä roihahti ja tarttui Jannen hihaan, pikku-Kalle muistelee.

-No sinulle onkin sattunut kaikenlaista. Mitä sitten tapahtui?

-Ohjaaja otti ämpärillisen vettä ja sammutti sen nopeasti. Janne joutui lähtemään leiriltä kesken pois. Sen jälkeen jokaisen piti harjoitella, miten tuli saadaan sammutettua vaatteista. Katso tällä tavalla, niin kuin elokuvissa!

Kalle huutaa ensin tuskasta ja esittää, että hänen paitansa palaa. Sitten hän pysähtyy, heittäytyy maahan ja kierittelee hurjasti. Jos vaatteet syttyvät palamaan, on pysähdyttävä, pudottauduttava maahan ja pyöriteltävä. Siis: Pysähdy! Pudottaudu! Pyörittele! Ja sitten palanut paikka nopeasti viileään veteen.

-Elokuvien sankarit selviävät aina tulipaloista ja loukkaantumisista liian helpolla. Oikeasti tulipalo ja palovamma on aina vakavampi juttu, Watti-vaari sanoo.

-Meillä oli koulussa tulipaloharjoitukset, pikku-Kalle sanoo.

-Siis pelastautumisharjoitukset, Watti-vaari korjaa.

-Niin kai. Ensin soi palohälytin ja sitten kaikkien piti lähteä luokasta ulos opettajan perässä. Ulkona opettaja laski, että kaikki ovat paikalla. Koko koulu pääsi ulos kolmessa minuutissa, vaikka meidän koulussa on yli 400 oppilasta. Pahempi juttu oli se, että yksi ulko-ovista oli lukossa ja ekaluokkalaiset joutuivat odottamaan, että ovi saatiin auki. Onneksi se oli vaan harjoitus. Sitten rehtori kuulutti, että oikean tulipalon sattuessa palokunta tulisi paikalle viidessä minuutissa, pikku-Kalle lisää.

On tärkeää harjoitella, miten poistutaan talosta tulipalon sattuessa. Lasten pitää osata avata ikkunat ja ovet sekä tietää, missä on perheen kokoontumispaikka. Palokunta löytää nopeammin paikalle, jos katujen nimet, talojen ja rappujen numerot on merkitty selvästi.

1. Mitä pitää tehdä, jos vaatteet syttyvät palamaan?
2. Miksi on tärkeää, että lapsetkin osaavat avata ovet ja ikkunat?
3. Piirrä kuva sinun perheesi kokoontumispaikasta. Kirjoita kuvateksti.


Jos tuli tarttuu vaatteeseen: PYSÄHDY, PUDOTTAUDU JA PYÖRITTELE!

-Mitkä ovat maailman epäsosiaalisimpia olentoja?

-Lyhtypylväät. Niitä ei näe koskaan yhdessä.

-Mitä pitää muistaa, jos hiukset syttyvät palamaan?

-Pitää pää kylmänä.

-Sinullapa hieno uusi paita. Näytähän sitä Kalle. Onpas siinä todella komea laivan kuva!

-Joo, se on aluspaita! Kalle vastasi.