Kello kolmen aikoihin pikku-Kalle ja Watti-vaari istuvat jo Kallen huoneen sängyllä. Heillä on edessään sakset, sideharsoa ja laastaria Lotan ohjeiden mukaan. Yhtäkkiä Lotta ja Santtu tulevat huoneeseen. Lotta irvistelee kasvojaan ja valittaa:

-Poltin käteni silitysrautaan, sitä sattuu, Lotta valittaa. Lotan käsi näyttää punaiselta ja siihen on nousemassa rakkula.

-Eipä hätää, eipä hätää, sanoo Santtu.

-Sinulla on nyt palovamma, Santtu jatkaa.Palovamma voi tulla sähköiskusta, kuumasta vedestä tai laitteesta sekä tulesta. Palovammaa hoidetaan ensin viilentämällä. Hyvä konsti on jäähdyttää palovammaa heti viileässä vedessä, kunnes kipu häviää. Jos vettä ei ole, lumi ja jääkin auttavat.

Sitten palovamma peitetään hellästi apteekista saatavalla voidesiteellä.

Ihan pienet palovammat voi peittää laastarilla. Santtu näyttää pikku-Kallelle, miten side kierretään Lotan käden ympärille. Suuremmat palovammat on hyvä näyttää lääkärille. Mutta nyt Lotta alkaakin hymyillä.

-Eikö ollutkin hyvä sattuma, että teillä oli kaikki ensiaputarpeet esillä, kun poltin käteni, Lotta sanoo.

-Joo joo ja sekin oli hyvä sattuma, että sinulla on juuri samaa huulipunaa huulissa kuin tuossa palovammassa oli. Sinä vaan teeskentelit, pikku-Kalle sanoo.

-Silloin, kun minä olin nuori, palovammoihin laitettiin aina voita tai kermaa, Watti-vaari muistelee.

-No niin tietysti, mutta meidän kurssilla sanottiin, että palovammoihin ei saa laittaa mitään maataloustuotteita. Parasta on antaa lääkärin määrätä, miten palanutta paikkaa hoidetaan, Santtu muistuttaa.

-Ennen olikin lääkäriin niin pitkä matka, että piti olla kotona keinot kaikkeen. Aina ne keinot eivät olleet niin hyviä kuin nykyisin, siinä olet kyllä oikeassa, Watti-vaari sanoo.

-Minulle tuli kerran palovamma molempiin käsiin, kun liu´uin koulun köysistä alas. Mutta ei niihin mitään laastareita laitettu, pikku-Kalle sanoo.

Nyt Pikku-Kalle saa laastaroida Lotan ja Santun käsiä mielin määrin. Lotta on piirtänyt punaisella kynällä haavoja sinne tänne ja Kallen pitää leikata oikean kokoinen laastari ja peittää haavat. Laastari on hyvä apu pieniin palovammoihin ja haavoihin. Peittäminen suojaa haavaa lialta. Avohaavat on hyvä puhdistaa juoksevalla vedellä ennen laastarointia. Kastunut laastari pitää vaihtaa.

1. Miltä palovamma näyttää?
2. Miten palovammaa hoidetaan?
3. Piirrä kuva, jossa sinulla tai ystävälläsi on palovamma. Kirjoita kuvateksti.
4. Harjoittele kotona vanhempien kanssa haavan hoitoa: puhdistusta ja laastarointia.


Palovamman ensiapu : viileää vettä kunnes kipu häviää.

Uusavuton leipoi. Ohjeessa luki: “Erottele kaksi kananmunaa.” Niinpä hän laittoi toisen keittiöön ja toisen vessaan. Tohelo äiti huutaa perheen ruokapöytään.

-Onpa kiva, että meillä on tänään salaattia, ihastelevat lapset.

-Mistä arvasitte, äiti kysyy.

-Ei tunnu palaneen käryä!