-Minä haluaisin isona sähkömieheksi, vaikka insinööriksi tai sähköasentajaksi. Silloin voi tehdä itse kotona sähkötöitä, pikku-Kalle sanoo.

-Sähkömiehen työ on vastuullista puuhaa. Ennen kuin saa tehdä monimutkaisia sähkötöitä, on opiskeltava sähköasioita ja hankittava lupa sähkötöihin. Eihän poliisina, opettajana tai lääkärinäkään voi toimia kuka tahansa. Tämä on turvallisuussääntö. Koska sähkön voima on näkymätöntä, voi yksinkertaisessakin sähkötyössä käydä kokemattomalle vahinko. Vahinko voi olla esimerkiksi laitteen hajoaminen, sähköisku tai tulipalon syttyminen.

-Tuo sinun televisiosi on muuten aika pölyinen. Sellaisen työn voi jokainen tehdä, että imuroi television ulkopuolelta suurimmat pölyt pois. Jos telkkariin kertyy paksu pölykerros, voi koko laite kuumentua liikaa ja mennä rikki. Fiksu käyttäjä sammuttaa television virran laitteesta eikä vain kaukosäätimestä, ainakin yöksi tai kun poistutaan kotoa. Jos televisio tai muu sähkölaite syttyy palamaan, irrotetaan sähköjohto pistorasiasta, mennään pian pois huoneesta ja suljetaan ovi. Sitten hälytetään apua soittamalla turvallisesta paikasta hätänumeroon 112.

1. Kuka voi tehdä sähkötöitä?
2. Millaisia vahinkoja kokemattomalle voi käydä?
3. Kirjoita, miten toimii fiksu television katselija.
4. Piirrä kuva ammattimiehestä, joka korjaa sähkölaitetta.


Varomaton sähkölaitteen käsittely voi aiheuttaa laitteen hajoamisen, sähköiskun tai tulipalon.

Kokeissa kysyttiin, millaista työtä insinööri tekee. Opettaja epäili Kallen ja Villen tehneen yhteistyötä vastauksia laatiessaan, mutta pojat kielsivät sen.

Silloin opettaja sanoi:

-Mutta mitenkäs sitten on mahdollista, että Kallen vastaus kuului “En tiedä” ja Villen vastaus oli “En minäkään tiedä”?

Mitä kouluhiiri sanoi nähdessään lepakon?

-Koulun jälkeen minäkin pyrin ilmavoimiin.