Yhtäkkiä kellarin valot syttyvät. Watti-vaari ja Pikku-Kalle siristelevät silmiään.

-Hei, sähkökatko on ohi!

-En muistanutkaan, kuinka valoisaa on sähkövalossa – oikeastaan pimeässä oli aika jännittävää. Kun ei voi tehdä oikein mitään ilman sähköä, on mukavaa kuunnella kavereitten juttuja, pikku-Kalle sanoo.

-No siinä olet ihan oikeassa, että pimeässä tulee oltua tarkempi. Ennen ihmiset istuivat paljon yhdessä ja kuuntelivat toisiaan.

-Valossa on helppo lukea ja me voimme katsoa vaikka näitä kodin sähköasioita. Tuolla katonrajassa kulkee sinun kotisi sähkö. Usein sähköjohtoja ei näy lainkaan, sillä ne on asennettu seinien sisälle. Jos pystyisimme näkemän seinän läpi, huomaisit tämänkin seinän sisällä melkoisen nipun sähköjohtoja. Sinunkin kodissasi kulkee valtavat määrät sähköenergiaa, vaikket sitä aina huomaakaan, Watti-vaari sanoo.

Seinäkytkimestä saa valon päälle ja pois, pikku-Kalle sanoo. Seinäkytkimiin ei saa mennä vettä tai kosteutta.

-Huomaatko muuten, että tuo yksi hehkulamppu ei pala enää? Watti-vaari kysyy.

-Se pitäisi vaihtaa heti. Valovirran tehoa mitataan wateissa. Esimerkiksi 60 Watin lampusta tulee kirkas valo ja sellainen sopii yleisvalaisimeksi kattoon.

-Nyt tajuan, mistä sinun nimesi on peräisin, pikku-Kalle sanoo.

-Näin on. Taidanpa vaihtaa tuon lampun. Rikkinäisten lamppujen vaihtaminen on aikuisten puuhaa ja varsinkin minun lempipuuhaani. Ensin tarkastetaan, että virta on poissa. Sitten vanha lamppu irrotetaan ja uusi lamppu kierretään paikoilleen, Watti-vaari sanoo innostuneesti. Hehkulamppuja kannattaa käsitellä varovasti, sillä ohut ja vanha lasi särkyy helposti.

Kodin valaisimissa käytetään hehkulamppuja, loisteputkia tai halogeenivaloja. Kouluissa ja toimistoissa on usein loisteputkivalaisimet. Loisteputki pitää vaihtaa heti, kun se alkaa vilkkua. Pieniä sähkölamppuja ovat kaikenlaiset koristevalot, esimerkiksi joulukuusen sähkökynttilät.

-Meillä oli kerran maja parin kaverin kanssa lastenhuoneessa. Majan sisällä oli oikea sähkövalokin! pikku-Kalle sanoo.

Lamppuja ei saa peittää millään. Jos lampun päälle putoaa vaikka tyyny, voi syttyä tulipalo ja silloin onkin kiire! Leikkeihin sopii parhaiten taskulamppu. Taskulampusta on hyötyä myös pimeinä talvi-iltoina.

1. Millä yksiköllä valovirran tehoa mitataan?
2. Millaisia lamppuja voi kodin valaisimissa olla?
3. Miksi valaisimia ei pidä peittää?
4. Piirrä kolme erilaista kodin valaisinta.


Watti on valovirran tehon mitta. Kodin sähkölaitteet on pidettävä kuivina, puhtaina ja ehjinä.

-Onko sinulla tulitikkuja?

-Ei, mutta voin lainata taskulamppuni.

-Sillä voi olla vähän vaikea kaivella hampaita! Äiti odottaa vauvaa ja huokaa. Liisa kysyy, mikä äitiä vaivaa.

-Vauva potkii mahassani.

Se varmaan pelkää pimeää. Etkö voisi nielaista sille vaikka lampun, kysyy Liisa.