Mene sisältöön

Sähköä monessa muodossa

Akut ja paristot

Sähköenergian ominaisuuksiin kuuluu, että sitä on vaikea varastoida. Pääosa maailmassa käytetystä sähköstä tuotetaankin voimalaitoksissa samaan aikaan kuin se kulutetaan. Väliin tarvitaan johtoverkko.

Sähköä voidaan varastoida akkuihin, mutta varastoitavat sähkömäärät ovat melko pieniä tai sitten akusta tulee valtavan kokoinen akusto. Jos esimerkiksi tavallisen pienenkin asunnon vuodessa kuluttama sähkömäärä varattaisiin tavallisiin autonakkuihin, akkuja tarvittaisiin muutama tuhat kappaletta.

Paristot ovat toinen mahdollisuus käyttää sähköä ilman johtoverkkoa. Paristot tuottavat sähköä kemiallisen reaktion tuloksena niin kauan kun reagoivia aineita paristossa riittää. Akkujen ja paristojen välinen raja on viime aikoina hämärtynyt, kun markkinoille on ilmaantunut uudelleen ladattavia paristoja.

Pieniä määriä sähköä voidaan varastoida kondensaattoreihin, jotka ovat eräitä sähkötekniikan peruskomponentteja. Sähkövarastoksi kelpaavan kondensaattorin on oltava monta kertaluokkaa tavallista kondensaattoria suurempi. Suuret kondensaattorit ovat viime vuosina kehittyneet ja saattavat tulevaisuudessa osittain syrjäyttää akut tai paristot.

Lue lisää akuista tai paristoista klikkaamalla oikealla olevasta valikosta.

Ukkonen

Suomessa on keskimäärin 12 ukkospäivää vuodessa. Ukkospäivien lukumäärä vaihtelee alueittain, mutta Suomessa ylitetään harvoin 25 vuotuisen ukkospäivän raja. Salama surmaa vuosittain Suomessa joitakin ihmisiä. Loukkaantumisia on enemmän. Lisätietoja alueen ukkosherkkyydestä voi saada esimerkiksi Ilmatieteen laitokselta tai paikalliselta jakeluverkkoyhtiöltä.

Lue lisää ukkosesta klikkaamalla oikealla olevasta valikosta.

Sivun alkuun