Mene sisältöön

Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?

Sähköalaa voi opiskella niin ammattiopistoissa, ammattikorkeakouluissa kuin teknillisissä yliopistoissa.

Sähköasentaja

Sähköasentaja työskentelee rakennusten sähköasennuksia tekevässä urakointiliikkeessä, sähkön tuotanto- tai jakelulaitoksessa, teollisuuslaitoksessa tai itsenäisenä yrittäjänä. Sähköalan perustutkintoon johtavaan koulutukseen haetaan yleensä toisen asteen yhteisvalinnassa.

Yhteisvalinnassa voi yhdellä hakulomakkeella hakea viiteen haluamaansa hakuvaihtoehtoon. Hakuaika on kaksi kertaa vuodessa, maalis- ja lokakuun alussa, ja pääsyvaatimuksena on peruskoulun suorittaminen. Lukion oppimäärän tai ylioppilastutkinnon suorittaneille on toisen asteen yhteisvalinnassa omia aloituspaikkoja.

Sähköinsinööri

Sähköalan insinööri saa vankan sähkö- ja tietoteknisen koulutuksen sekä valmiudet työskennellä sähkötekniikan asiantuntijana. Koulutus on tuotantopainotteista; osa opinnoista suoritetaan tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa. Ammattikorkeakouluun käy pohjakoulutukseksi lukio tai toisen asteen ammatillinen koulutus. Lähes kaikkiin ammattikorkeakoulujen koulutusohjelmiin järjestetään valintakoe, joihin kutsutaan kirjeitse.

Diplomi-insinööri

Sähköalan diplomi-insinööri voi sijoittua esimerkiksi tutkimus- ja kehitystyöhön tai käytännönläheisempiin tehtäviin aina mikro-elektroniikasta ja matkaviestimistä sähköenergian tuotantoon. Akateeminen tekniikan opiskelu on paitsi teoreettista myös käytännönläheistä. Luentojen ja kirjallisuuden lisäksi harjoitustyöt ovat olennainen osa opiskelua. Viimeistään opintojen loppuvaiheessa tutustutaan yritysmaailmaan diplomityötä tehdessä.

Tietoa eri sähköalan koulutusvaihtoehdoista on tarjolla myös jokavuotisilla Studia sekä NextStep -messuilla.

Lue lisää :

www.sahkoala.fi (edelleen Opiskelu-osio)

www.energiamaailma.fi

Sivun alkuun