Ajankohtaista
 STEK-info
 Sähköturvallisuus
 Sähkö ja rakentaminen
 Sähkö ja ympäristö
 Koulutus ja julkaisut
 Avustukset
 Palaute
 Haku
 Ohjeet
 Ylläpito
 Kysy sähköstä

Sähköturvallisuus – sähköasennukset


Neuvoja sähköasennuspalvelun hankintaan

Hyvin suunniteltu on enemmän kuin puoliksi tehty
Varaa sähkösuunnitelmien tekemiseen tarpeeksi aikaa. Ota huomioon heti alkuvaiheessa kaikkien perheenjäsenten toiveet, tarpeet ja harrastukset. Perheen on syytä suunnitella yhdessä sähkösuunnittelijan kanssa sähköistysratkaisuja. on tärkeää saada oikea määrä antenni-, puhelin- ja sähköpistorasioita sekä valopisteitä haluttuihin paikkoihin.
Asiantunteva suunnittelija kertoo erilaisista ratkaisuista ja vaihtoehdoista sekä valaistuksen ja pistorasioiden ohjauksista. Voit halutessasi kytkeä päälle tai pois vaikka kaikki keittiön työpöydän pistorasiat yhdestä kytkimestä.
Valitse hyvä, luotettava ja asiantunteva sähkösuunnittelija ja sähköurakoitsija
Ammattitaitoiset sähkösuunnittelijat ja sähköurakoitsijat tuntevat sähköturvallisuusmääräykset ja osaavat ottaa ne huomioon. Kaikilla sähköasennusten tekijöillä on oltava asianmukaiset Turvatekniikan keskuksen (TUKES) valvomat oikeudet (sähköpätevyys 1 ja 2) tai vanhan sähkölain mukaan määritellyt A-, B- tai C-ryhmän oikeudet. Sähköurakoitsijan, jolla on asianmukaiset oikeudet tunnistat oheisista tunnuksista.


Kun valitset sähkösuunnittelijaa tai sähköurakoitsijaa – monet urakoitsijat tekevät myös sähkösuunnitelmia – selvitä paikkakunnallasi toimivat yrittäjät vaikka puhelinluettelon keltaisilta sivuilta. Kysele suosituksia tuttaviltasi, joilla
on kokemusta sähkösuunnittelijoiden ja sähköurakoitsijoiden palveluista.
Tietoja saat myös sähkölaitokselta (jakeluverkkoyhtiöltä).
Pyydä kirjallinen tarjous muutamalta sähköurakoitsijalta

Urakkatarjouksen hinnastakin voi päätellä asioita. Jos tarjoushinta on poikkeuksellisen alhainen, kannattaa olla varuillaan, sillä urakoitsija saattaa tinkiä asennustarvikkeista,
turvallisuudesta tai työvoiman ammattitaidosta. Jos tingit varustelutasosta, kärsii sähkön käyttömukavuus jo heti alusta alkaen. Jälkikäteen tehdyt lisäykset maksavat yleensä enemmän. Jos tarjoushinta on merkittävästi korkeampi, kannattaa tarkistaa
kuuluuko toimitukseen jotain sellaista mitä muut eivät ole tarjonneet. Jos eri tarjousten hinnat ovat melko lähekkäin, on tarjousten yhteismitallisuuskin todennäköistä.
Niin pientä työtä ei olekaan, josta ei kannata sopia kirjallisesti


Kirjallinen sopimus selkeyttää aina sovittuja asioita. Sen avulla on kummankin osapuolen helppo tarkistaa sovitut asiat jälkeenpäinkin. Kun asioista on sovittu kirjallisesti, ei joudu maksamaan sellaisesta mitä ei ole sovittu. Omakotirakentajia varten on tehty valmis lomake “Rakennusalan erikoistöitä koskevat sopimusehdot (REYS)”. Se on laadittu yhteistyössä kuluttaja-asiamiehen kanssa. Voit pyytää lomakkeen sähköurakoitsijalta jo tarjouspyyntövaiheessa.
Valvo kunnolla – vältyt turhilta murheilta
Jos et itse ehdi valvoa urakkasopimuksen toteutumista tai et tunne käyttämääsi urakoitsijaa, palkkaa ulkopuolinen valvoja. Valvojan asiantuntemusta voit käyttää myös tarjouspyynnön laadinnassa, tarjousten arvioinnissa, sopimusten teossa,
sähköurakoitsijan käyttöönottotarkastuksen valvonnassa, loppupiirustusten tarkastamisessa sekä muiden luovutusasiakirjojen valvonnassa.


Edellä mainitut tehtävät voit tehdä itsekin, jos osaat ja sinulla on aikaa.Jos valitset valvojan, sovi hänenkin kanssaan kirjallisesi hinnan lisäksi siitä, mitä hänen tehtäviinsä kuuluu. Valvoja on edustajasi työmaalla.
Tarkastukset takaavat turvallisen ja toimivan sähkön käytön

Sähköurakoitsijan kuuluu tehdä asentamilleen sähkölaitteistoille
käyttöönottotarkastus asennusten ja turvallisuuden toteamiseksi. Kun sähkötyö onvalmis ja tarkastettu, sähköurakoitsija antaa työn tilaajille käyttöönottotarkastuspöytäkirjan osoituksena siitä, että asianmukainen tarkastus on tehty. Voit pyytää tarkastuspöytäkirjan itse sähköurakoitsijalta tai valtuuttaa
palkkaamasi valvojan pyytämään sen. 1.7.1997 alkaen laki ei ole vaatinut paritaloissa ja sitä pienemmissä kohteissa ulkopuolista tarkastusta. Valtuutettu tarkastaja tai tarkastuslaitos tekee maksullisen varmennustarkastuksen, jos sen itse tilaat tai olet sopinut urakkasopimuksessa, että sähköurakoitsija tilaa. Jos tarkastus johtaa korjauksiin, tekee urakoitsija ne yleensä samaan hintaan, ellei virhe johdu jonkun muun kuin urakoitsijan toimista.
Perusparannuksen yhteydessä kannattaa tehdä myös sähköremontti
Kun aiot tehdä perusparannuksia tai korjauksia asunnossasi, kannattaa pyytää asiantuntijaa tekemään kunto-, energia- ja turvallisuushakemus. Rakenteita korjattaessa kannattaa tehdä myös sähköremontti, sähköasennusten modernisointi lisää asumismukavuutta ja viihtyvyyttä. Todistus kiinteistön sähköisestä tasokkuudesta ja turvallisuudesta on myös myyntivaltti asuntoa myytäessä. Asunnon ostajana voit tinkiä hinnasta, jos tarkastus osoittaa, että tiedossa on sähköremontti – tai jättää kaupat tekemättä.
Älä tingi käytön opastuksesta
Sovi urakkasopimuksessa myös käytön opastuksesta. Silloin saat tietää, miten laitteita käytetään oikein ja saat heti alusta alkaen kaiken hyödyn irti uudenaikaisista sähkölaitteista ja sähköasennuksista. Huollon tarve vähenee eivätkä laitteet kuluta liikaa sähköä.
Vaadi asianmukaiset loppuasiakirjat
Huolehdi siitä, että saat sähköurakoitsijalta käyttöönottotarkastuspöytäkirjan, loppupiirustukset ja käyttöohjeet. Näin säästät aikaa, rahaa ja myöhempää vaivannäköä.

sivun alkuunSTEK
Jäsenet
Yhteystiedot
Hallinto
Säännöt
FimteknoSähköturvallisuuden edistämiskeskus - STEK ry