Ajankohtaista
 STEK-info
 Sähköturvallisuus
 Sähkö ja rakentaminen
 Sähkö ja ympäristö
 Koulutus ja julkaisut
 Lapset ja sähkö
 Avustukset
 Palaute
 Haku
 Ohjeet
 Ylläpito
 Kysy sähköstä

Sähkösuunnittelu


Hyvä sähkösuunitelma ottaa huomioon tulevat tarpeet


Kodin sähköiset ratkaisut palvelevat asukkaita vuosikausia ja niiden on oltava sellaiset, että muutosten tekeminen tulevaisuuden tarpeiden muuttuessa on edullista ja yleensäkin mahdollista.
Onneksi perheen ei itse tarvitse osata nähdä tulevaan, vaan se tehtävä kannattaa antaa ammattilaiselle - sähkösuunnittelijalle.

Sähkösuunnittelija on rakentajan edunvalvoja


Sähköisten ratkaisujen ja tuotteiden valinnassa on tärkeätä, että ne tekee koulutettu, kokenut ja puolueeton ammattilainen, jonka työ ei ole riippuvainen tuotteiden myynnistä saatavasta tulosta. Henkilö, joka toimii rakentajan luotettuna edunvalvojana. Sellainen on rakentajan pitkäaikaista etua ajatteleva suunnittelija, joka ansaitsee arvonsa ja palkkionsa tekemällä rakentajalle tärkeitä teknisiä päätöksiä hänen avullaan ja hänen puolestaan. Vain siten saadaan riittävän laadukas, turvallinen ja edullinen sähköinen kokonaisuus.
Varsinkin omakotirakentamisessa on esimerkkejä, joissa sähkösuunnitelma on tehty päämääränä halpa asennusurakka, eikä koti, jossa eletään mahdollisesti koko loppuelämä.

Sähkösuunnittelijalle maksettu lasku tulee säästöinä takaisin


Edullisilla mutta turvallisilla ja tarkoitukseensa parhaimmin sopivilla valinnoilla nopeutetaan ja halvennetaan myöhempiä muutoksia. Suunnittelijan tehtävä on löytää sellaisia teknisiä ratkaisuja, joiden avulla toteutetaan asiakkaan toivomukset annetuissa kustannus- ja aikataulura-joissa.
Sähkösuunnittelu maksaa vain noin prosentin rakennusprojektin kustannuksista, mutta vaikut-taa noin viidennekseen projektin kustannuksista. Vaikutus lisääntyy merkittävästi kun otetaan huomioon kohteen elinkaarikustannukset ja mahdolliset tulevat muutokset. Hyvä suunnittelu näkyy alentuvina kokonaiskustannuksina ja parempana laatuna.

Milloin kannattaa ottaa yhteyttä sähkösuunnittelijaan?


Sähkösuunnittelijan kanssa on ensimmäisen kerran hyvä keskustella jo silloin kun on mietitty kodin sähköiset tarpeet, siis jo ennen rakennusluvan hakemista. Hän osaa kertoa tarvittavista tilavarauksista, turvallisimmista uusista mahdollisuuksista ja häneltä kuulette uusimman tie-don myös tietojärjestelmien yhteyksien tekniikasta.
Niinkin yksinkertainen asia kuin pistorasioiden määrä huoneessa tai TV:n ja tietotekniikan liittymispisteiden määrä on aina liian pieni. Jatkojohtoja näkee valitettavasti lähes joka taloudessa keräämässä pölyä sikin sokin joka nurkassa. Halvassa asennusurakassa on helppo unohtaa, kuinka monta sähköpistettä todella tarvitaan.

Tarvitaanko huoneeseen todellakin 20 pistorasiaa?


Otetaan esimerkiksi perheen nuori, jolla on huoneessaan TV oheislaitteineen, eli tv, dvd, video, kotiteatteri, langaton kuuloke. Näitä varten pistorasiatarve on 5 kpl. Hänellä on myös tietokone oheislaitteineen, eli monitori, keskusyksikkö, kaiuttimet, tulostin, modeemi, tarvittaessa vielä jakaja. Pistorasiatarve on 5-6 kpl.
Musiikkilaitteistoa varten tarvitaan 3-4 pistorasiaa, eli vahvistin, viritin, cd-soitin, levysoitin. Muita laitteita varten tarvitaan vielä 2-5 pistorasiaa. Niitä ovat kännykkälaturi, pöytävalaisimet, yöpöydän valaisin, jalkavalaisin, kitaravahvistin, jne. Näiden lisäksi tarvitaan vielä anten-nirasiat ja dataliitännät.
Mikäli joskus halutaan muuttaa huoneen järjestelyjä, on nämä kaikki oltava vieläpä kahdessa paikassa! Jos näitä ei ole huoneessa, niiden kustannus menee kuitenkin jatkojohtoihin. Lisäksi saadaan ainainen riesa siivoukseen, eikä sähköturvallisuuskaan silloin ole asiallisesti hoidettu.

Neuvottelevat sähkösuunnittelijat


Sähkösuunnittelupalveluja saat Neuvottelevat Sähkösuunnittelijat NSS ry:n jäsentoimistoilta. NSS:n jäsenluetteloon pääset klikkaamalla tästä.

Muut tiedot NSS:stä, klikkaa tästä.
sivun alkuun



Sähkölaitteiden valinta
Sähköasennukset
Sähkösuunnittelu
Sähkölaitteistojen
tarkastukset
Säädökset ja ohjeet
Standardit
Sähkötapaturman
sattuessa



Sähköturvallisuuden edistämiskeskus - STEK ry