Ajankohtaista
 STEK-info
 Sähköturvallisuus
 Sähkö ja rakentaminen
 Sähkö ja ympäristö
 Koulutus ja julkaisut
 Lapset ja sähkö
 Avustukset
 Palaute
 Haku
 Ohjeet
 Ylläpito
 Kysy sähköstä

Kodin sähkölaitteet


Sähkölaitteiden merkinnät

Jo varhain suunnitteluvaiheessa tulevat mieleen ensimmäiset ajatukset siitä, mitä sähkölaitteita omassa elinympäristössä tarvitaan, jotta arkipäivän asiat sujuisivat ja eläminen kotona olisi vaivatonta ja mukavaa. Ota huomioon laitteen valinnassa sen tuleva käyttöpaikka ja käyttötarkoitus. Ulko- ja sisätilojen laitteet eroavat tosistaan samoin kuin kosteissa ja kuivissa tiloissa käytettävät laitteet. Erityisesti sähkölämmittimet ja valaisimet kannattaa valita huolella.

Sähkölaitteelta vaaditaan erilaista kotelointia riippuen siitä, minkälaisissa olosuhteissa sitä käytetään. Valmistajan tai maahantuojan tulee ilmoittaa olosuhteet, joihin laite soveltuu. Sähkölaitteisiin on yleensä merkitty näkyviin kotelointiluokka joko IP-tunnuksilla tai pisaramerkinnöillä.

Sähköurakoitsija valitsee sähköasennustarvikkeiden ja asentamiensa laitteiden kotelointiluokan olosuhteita vastaavaksi. Valinnanvaraa sähkölaitteissa on runsaasti niin, että valinta voi olla joskus tuskastuttavan vaikeaa. Ominaisuudet ja hinnat vaihtelevat. Sähkölaitteen silmiinpistävän halpa hinta voi olla osoituksena kelvottomasta laadusta niin toimivuuden kuin turvallisuudenkin suhteen. On tärkeää tiedostaa sähkölaitteen hinnan mahdollinen vaikutus tuotteen laatuun ja käyttökelpoisuuteen.

Siinä vaiheessa, kun olet tehnyt oman alustavan tarvekartoituksesi, ota yhteyttä sähköurakoitsijaan tai sähkösuunnittelijaan ja keskustele erilaisista toteutusvaihtoehdoista. Kaupassa myytävien sähkölaitteiden sekä sähkösuunnittelijoiden ja sähköurakoitsijoiden valitsemien sähkölaitteiden pitää olla turvallisia, toimivia ja valittuun käyttöön tarkoituksenmukaisia. Sähkölaitteiden valinnassa sähköammattilaisten ammattitaitoa ja apua kannattaa käyttää hyväksi.

Kun hankit itse sähkölaitteita, kiinnitä huomiota tuotteen ulkonäköön, viimeistelyyn ja pakkaukseen sekä tuotteesta saatavaan informaatioon. Tutustu pakkauksen tuotetietoihin jo myymälässä. Jos pakkaus ei ole näkyvillä, pyydä myyjältä se nähtäväksi. Tutustu laitteen käyttöohjeisiin jo hankintavaiheessa, ennen kuin teet ostopäätöksen.

Torikauppiaalta tai kiertävästä pakettiautomyymälästä hankitut tarvikkeet ovat tulleet monelle kalliiksi. Osta sähkölaitteesi vain luotettavalta myyjältä. Riskit ovat erilaiset ostaessasi sähkölaitteen suoraan pakettiautosta, kirpputorilta, antiikkiliikkeestä, käytettyjen tavaroiden kauppiaalta, ovelta-ovellekauppiaalta tai vaikkapa naapuriltasi. Myyjällä on vastuu myymästään tuotteesta, mutta mistä tavoitat pakettiautomyyjän, ovelta-ovelle- kauppiaan tai kirpputorimyyjän ongelmatilanteessa. Näissä tapauksissa vastuu sähkölaitteen turvallisuudesta jää käytännössä yksinomaan sinulle itsellesi.

Ip-tunnukset vastaavat pisaramerkintöjä seuraavasti

IP-tunnus Rakenne Pisaratunnus
IP21 Tippuvedenpitävä
IP23 Sateenpitävä
IP34 Roiskevedenpitävä
IP55 Suihkuvedenpitävä




SÄHKÖ- LAITTEIDEN MERKINNÄT

Periaatteena on, että valmistajat ja maahantuojat vastaavat sähkölaitteiden turvallisuudesta ja vaatimusten mukaisuudesta. Valmistajat ja maahantuojat voivat joko itse testata laitteet tai testauttaa ne vapaaehtoisesti puolueettomalla testaajalla ennen markkinoille päästämistä. Sähkölaitteissa on erilaisia merkkejä osoituksena niiden testauksista ja ominaisuuksista.

CE-merkintä

Kaikissa myytävissä laitteissa pakollinen CE-merkintä on valmistajan vakuutus siitä, että tuote täyttää EU:n asettamat vaatimukset. CE-merkityt sähkölaitteet saavat liikkua vapaasti Euroopan talousalueella. Merkki on tarkoitettu etupäässä tulliviranomaisille, jotka valvovat tavaroiden vapaata liikkuvuutta ETAalueella. CE-merkki ei siis välttämättä takaa kuluttajille tuotteiden laatua ja turvallisuutta.

Testauslaboratorioiden merkit

Kun valitset laitteen, jossa on testauslaboratorion tunnus, voit olla varma siitä, että laitteen mallikappale on läpäissyt turvallisuustarkastuksen. Jokaista sähkölaitetta ei tarkasteta laboratoriossa, vaan vain mallikappaleet. FI-merkki on Suomessa toimivan SGS FIMKOn testauslaboratorion merkki. Esimerkkejä eri maiden laboratorioiden merkeistä on alla olevassa kuvassa.



KYLMÄLAITTEIDEN KULUTUSLUOKKIA KUVAAVA VERTAILUTAULUKKO

Kulutusluokka Sähkönkulutus Keskitasoon verrattuna
A Yli 45 % Vähemmän
B 25-45 % Vähemmän
C 10-25 % Vähemmän
D 0-10 % Vähemmän
Keskitaso EU-maissa
E 0-10% Enemmän
F 10-25% Enemmän
G Yli 25% Enemmän


TÄNNE KUVAT PESUKONEIDEN EMERKINNÖISTÄ PDF SIVU 37

Energiamerkintä

Vuodesta 1995 alkaen sähkölaitteisiin on vaadittu energiamerkintä, jolla pyritään edistämään energiansäästöä. Energiamerkintä pitää olla kodin kylmälaitteissa, pyykinpesukoneissa, kuivausrummuissa, kuivaavissa pyykinpesukoneissa, astianpesukoneissa sekä kotitalouslampuissa. Energiamerkinnän tekee sähkölaitteen valmistaja tai maahantuoja.

Energiamerkintä antaa vertailukelpoista tietoa uusien laitteiden sähkönkulutuksesta ja auttaa kuluttajaa valitsemaan vähän energiaa kuluttavia laitteita. Esimerkiksi kylmälaitteet on jaettu energiankulutuksen mukaan kulutusluokkiin A- G. Keskitason kylmälaitteet kuuluvat D- ja E-luokkaan. Esimerkiksi B-luokan laitteiden sähkönkulutus on 25-45 % pienempi kuin keskitason kylmälaitteissa.

Laitteen sähkönkulutuksen voi muuttaa markoiksi kertomalla kWhmäärän (kilowattituntimäärän) sähkölaskussa olevalla kWh:n hinnalla. Esimerkiksi 600 kWh x 0,1 euroa = 60 euroa.

Energiamerkinnällä voidaan ilmoittaa sähkölaitteen energiatehokkuuden lisäksi laitteen muitakin ominaisuuksia. Esimerkiksi pyykinpesukoneilla ilmoitetaan merkinnällä myös pesutulosluokka ja linkoustehokkuusluokka. Lampuilla ilmoitetaan valovirta ja keskimääräinen polttoikä. Merkintä voi ilmoittaa esimerkiksi laitteen äänekkyyden. Edellisellä sivulla on esitetty pyykinpesukoneiden, kylmäsäilytyslaitteiden, kuivausrumpujen ja lamppujen energiamerkinnät.

Laitteen muut merkinnät

Laitteessa pitää olla myös valmistajan nimi, kauppanimi tai tavaramerkintä ja tyyppinimi, joista valmistaja voidaan tunnistaa. Laitteesta on löydyttävä myös mallimerkintä sekä merkintä tehosta tai virrasta sekä jännitteestä. Lisäksi laitteesta on löydyttävä suojausluokkamerkintä ja tieto mahdollisesta kotelointiluokasta. Laitetta hankkiessa kannattaa laittaa muistiin laitteen maahantuojan tai vastuullisen huoltoliikkeen nimi ja laitteen takuuaika. Laitteen mukana kuuluu toimittaa myös asianmukaiset käyttö- ja asennusohjeet kielellä, jota ymmärrät. Säilytä sähkölaitteiden käyttöohjeet muiden kodin laitteiden käyttöohjeiden kanssa samassa vakiopaikassa, mistä löydät ne tarvittaessa käyttöösi.

Tuotteille pitää olla järjestetty takuu ja huolto toimivalla tavalla. Sähkölaitteiden turvallisuutta valvoo sähköturvallisuusviranomainen Turvatekniikan keskus eli TUKES. TUKES testaa vuosittain satoja myynnissä olevia sähkölaitteita, joiden turvallisuutta syystä tai toisesta epäillään.

sivun alkuun



Selvitä omat tarpeesi
Valitse sähköammattilainen tekijäksi
Kodin sähkölaitteet
Valaistusratkaisujen valinta
Pientalon sähkölämmitysmuodot
Sähköjärjestelmien valinta
Sähkön käyttö kotona



Sähköturvallisuuden edistämiskeskus - STEK ry