Ajankohtaista
 STEK-info
 Sähköturvallisuus
 Sähkö ja rakentaminen
 Sähkö ja ympäristö
 Koulutus ja julkaisut
 Avustukset
 Palaute
 Haku
 Ohjeet
 Ylläpito
 Kysy sähköstä

Kodin sähkölaitteet


Sähkösauna ja kiuas

Useimmissa suomalaisissa asunnoissa on nykyisin saunat pienimpiä kerrostaloyksiöitä myöten.

Sähköammattilainen mitoittaa kiukaan saunan tilavuuden, saunan rakennusmateriaalien ja saunan halutun lämpötilan perusteella, kun rakennuttaja on ensin miettinyt saunansa muodon, koon ja sijainnin. Kiuas valintaan myös kylpijän mukaan, onko kyseessä himosaunoja, tavallinen lauantaisaunoja vai urbaani kokeilija.

Sähköammattilainen myös valitsee saunaan kuumiin olosuhteisiin soveltuvat johdot ja valaisimet. Valaistuksesta on esitetty lisätietoa tämän oppaan kohdassa “Valaistusratkaisujen valinta”.

Monissa sähkösaunoissa on ilmanvaihto suunniteltu väärin, mistä seuraa, että pää on kuuma ja jalat ovat kylmät. Ilmanvaihto on suunniteltu kuten entisaikojen puulämmitteisissä saunoissa, vaikka nykyiset tiiviit rakenteet ja koneellinen ilmanvaihto ovat muuttaneet ilmanvaihtotapaa. Kun ilmastointi suunnitellaan oikein, sähkösaunasta saadaan mukavan lämpöisen kosteat löylyt antava sauna.

Sähkösaunaan suositellaankin nykyisin koneellista ilmanvaihtoa. Koneellisessa ilmanvaihdossa on tärkeää sijoittaa poistoilmaventtiili oikeaan paikkaan – lähelle saunan lattian rajaa ja etäälle kiukaasta. Poistoilma voidaan imeä myös kynnyksettömän oven alitse saunan pesuhuoneeseen, jos myös pesuhuoneessa on koneellinen ilmanvaihto.

Raitis ulkoilma tuodaan saunaan tuloilma-aukosta, joka sijoitetaan vähintään puoli metriä sähkökiukaan yläpuolelle. Näin saadaan tuloilma sekoittumaan kiukaasta nousevaan lämpimään ilmavirtaan. Löylyä heitettäessä saunassa oleva lämmin ilma lähtee liikkeelle ja lämmittää myös saunan alaosan, jolloin lämmin ilma kiertää tasaisesti löylyhuoneessa.

Kiukaan asennus-, käyttö- ja huolto- ohjeet kannattaa säilyttää, sillä niissä neuvotaan mm., miten paljon kiuaskiviä tarvitaan ja miten ne on parasta asentaa.

Jos vanhaan saunattomaan asuntoon halutaan tehdä sauna, selvitetään ensin, voidaanko johonkin tilaan rakentaa löylyhuone. Jos kiuasta ei ole ennen ollut, joudutaan sille asentamaan kolmivaiheinen syöttöjohto. Uusi kiuas saattaa vaatia muutoksia asunnon sähkökeskukseen sekä sitä syöttävään johtoon.

Usein kiukaiden alaosassa, sivussa on sen ohjauskytkimet, joista voidaan valita saunan lämpötila ja kiukaan päällä-olo-aika. Kiukaan käyttökytkimet voidaan sijoittaa saunassa myös korkeammalle tai jopa saunan ulkopuolelle.

Jotkut haluavat – varsinkin pientaloissa – saunaansa sekä sähkö- että puukiukaan. Niiden asentaminen samaan saunaan on mahdollista, mutta tällaista erikoisratkaisua kannattaa selvitellä sähköurakoitsijan kanssa.

sivun alkuunSTEK
Jäsenet
Yhteystiedot
Hallinto
Säännöt
FimteknoSähköturvallisuuden edistämiskeskus - STEK ry