Ajankohtaista
 STEK-info
 Sähköturvallisuus
 Sähkö ja rakentaminen
 Sähkö ja ympäristö
 Koulutus ja julkaisut
 Avustukset
 Palaute
 Haku
 Ohjeet
 Ylläpito
 Kysy sähköstä

Kodin sähkölaitteet


Auton lämmittimet, autopistorasiat

Auton lämmittimet ja autopistorasiat Talvi aiheuttaa ongelmia usein myös autoilijoille. Auton kylmäkäynnistys kuluttaa moottoria saman verran kuin usean sadan kilometrin ajo. Auton lohkolämmitys säästää sekä moottoria että polttoainetta. Jos autoilija esimerkiksi käynnistää autonsa keskimäärin neljä kertaa päivässä, hän säästää polttoainetta 2-3 litraa viikossa, jolloin talvikaudella syntyy helposti runsaan 50 euron säästö.

Lohkolämmitys on ystävällinen myös ympäristölle, sillä esilämmitetty moottori vähentää haitallisia hiiliyhdistepäästöjä huomattavasti. Myös katalysaattori saavuttaa nopeammin toimintalämpötilansa.

Auton sisälämmitin edistää sekä mukavuutta että turvallisuutta. Lämmintä autoa on mukavampi lähteä ajamaan. Hyvä näkyvyys huurteettomista ikkunoista parantaa liikenneturvallisuutta. Auton lohkolämmittimen lämmitysjohto pitää muistaa turvallisuussyistä aina irrottaa käytön jälkeen pistorasiasta ja pistorasian kansi on syytä pitää lukittuna, etteivät lapset pääse kosketuksiin pistorasian kautta jännitteisiin osiin.

Moottorilämmitin toimii aina vakioteholla, mutta sisätilan lämmittimeksi kannattaa valita säädettävä malli. Säädettävällä sisätilanlämmittimellä voidaan valita lämpötila sään mukaan – leudolla ilmalla pienempi lämpötila kuin kovilla pakkasilla.

Auton lämmittämistä varten tarvitaan autolämmityspistorasia. Taloyhtiöissä autopistorasioiden energiankulutusta voidaan vähentää pistorasiakohtaisilla ajastimilla. Itsesäädettävän ajastimen avulla jokainen käyttäjä voi valita lämmitysajankohdan omien tarpeidensa mukaan. Käyttö kutakin pistorasiaa kohti on vain pari tuntia päivässä. Keskitetysti ohjattuja pistorasioita taas joudutaan pitämään päällä kymmenenkin tuntia, jotta kaikki pääsevät liikenteeseen. Sähkön kulutus on keskitetyssä ratkaisussa moninkertainen.

Pientalon pihalla olevaa auton lämmitykseen tarvittavaa ulkopistorasiaa voi käyttää myös monien kesällä käytössä olevien sähkölaitteiden, kuten ruohonleikkurin, pensassaksien, ulkogrillien ym. sähkön syöttöön. Nykyisin autopistorasiat on varustettava lisäsuojalaitteella eli vikavirtasuojakytkimellä. Sellainen kannattaa asentaa myös vanhoihin ulkopistorasioihin. Vikavirtasuojakytkin suojaa vikatilanteessa tai jos pistorasiaan on liitetty esimerkiksi rikkinäinen jatkojohto tai viallinen sähkölaite. Suojalaite kytkee vaarallisen jännitteen nopeasti pois sellaisista paikoista, joihin ihminen voi koskea. Vikavirtasuojakytkimestä on lisää tietoa tämän oppaan kohdassa “Suojaudu vahingoilta ja tunkeilijoilta”.

Lohkolämmittimien käyttösuositus

Ulkoilman lämpötila -10..-20 -5..-10 +5..-5
Esilämmitysaika 1,5 – 2h 1h 0.5h
sivun alkuunSTEK
Jäsenet
Yhteystiedot
Hallinto
Säännöt
FimteknoSähköturvallisuuden edistämiskeskus - STEK ry