Ajankohtaista
 STEK-info
 Sähköturvallisuus
 Sähkö ja rakentaminen
 Sähkö ja ympäristö
 Koulutus ja julkaisut
 Avustukset
 Palaute
 Haku
 Ohjeet
 Ylläpito
 Kysy sähköstä

Pientalon sähkölämmitysmuodot


Huonekohtaisesti valittava suora vai varaava sähkölämmitys

Nykyaikainen sähkölämmitys on huonekohtaisesti säädettävä joko suora tai varaava sähkölämmitys. Huone- tai laitekohtaisilla termostaateilla taikka keskitetyillä säätöjärjestelmillä voidaan sähkölämmitetyn talon huoneiden lämmöntarpeita ja haluttuja lämpötiloja säätää hyvinkin yksilöllisesti. Huonekohtainen sähkölämmitys on yksinkertainen asentaa ja käyttää sekä hankintakustannuksiltaan edullisin.

Suoraksi sähkölämmitykseksi kutsuttu sähköpatteri-, lattia- tai kattolämmitys taikka joku näiden yhdistelmä sopivat parhaiten uusiin, hyvin lämpöeristettyihin pientaloihin. Nämä varustetaan yleensä lisäksi sekä häviölämmön talteenotolla että tulisijalla. Suora sähkölämmitys on varsin yleinen vapaaajan asunnoissa, jotka ovat käytössä vain osan vuotta. Myös puulämmityksen täydentäjänä suora sähkölämmitys on erinomainen lämmitysmuodon täydentäjä.

Varaavassa sähkölämmityksessä pyritään lämmön tuottaminen eli varaajan lämmittäminen hoitamaan pääsääntöisesti yöaikaan edullisemmalla sähkön hinnalla, silloin kun yösähkö on päiväsähköä edullisempaa. Jos päiväsähkön hinta on kalliimpi yösähköön verrattuna, kannattaa sähkölämmitystalon lämmin käyttövesi lämmittää erillisessä käyttövesivaraajassa öiseen aikaan. Nelihenkisen perheen yöllä lämpiäväksi varaajaksi valitaan esimerkiksi 300 litran varaaja, jossa on 3 kW:n (kilowatin) vastus.

Huonekohtaisessa sähkölämmityksessä yhdistellään useita lämmönjakotapoja esimerkiksi lattia-, katto-, patteri- ja ikkunalämmitystä. Erilaiset sähkölämmitysyhdistelmät lisäävät asumisviihtyvyyttä ja niiden avulla voidaan säädellä käyttökustannuksia.
sivun alkuunSTEK
Jäsenet
Yhteystiedot
Hallinto
Säännöt
FimteknoSähköturvallisuuden edistämiskeskus - STEK ry