Ajankohtaista
 STEK-info
 Sähköturvallisuus
 Sähkö ja rakentaminen
 Sähkö ja ympäristö
 Koulutus ja julkaisut
 Avustukset
 Palaute
 Haku
 Ohjeet
 Ylläpito
 Kysy sähköstä

Pientalon sähkölämmitysmuodot


Lämmityskaapeli ja lämmityskaapelimatto

Lattialämmitys sopii kaikkiin tiloihin – kivilattiassa se on jopa välttämätön. Lämpöviihtyvyys on parhaimmillaan silloin, kun lattian pinta on hieman huoneen lämpötilaa korkeampi. Lattialämmityksen tehot mitoitetaan huonekohtaisesti laskennallisten lämpöhäviöiden mukaan.

Lattialämmitys voidaan toteuttaa varaavana tai suorana. Varaavassa lattialämmityksessä hyvin eristetyn, tavanomaista paksumman betonilaatan sisään sijoitetaan yösähköllä lämmitettävät kaapelit. Kaapelit lämmittävät öiseen aikaan betonia, joka sitoo lämmön ja luovuttaa sitä päivän kuluessa huonetilaan. Kun lattiamateriaaliksi valitaan hitaasti lämpöä luovuttava aine, esimerkiksi parketti, lämpö jakaantuu oleskelutilaan tasaisesti. Varaava lattialämmitys mitoitetaan reilusti lämmöntarvetta suuremmaksi, jolloin betonin lämmönvarauskykyä voidaan hyödyntää.

Lattialämmitys voidaan tehdä lämmityskaapelilla tai lämmityskaapelimatolla. Lämmityskaapelin asentaminen vaatii erityistä huolellisuutta ja ammattitaitoa. Lämmityskaapelimatossa itse lämmityskaapeli on jo valmiiksi tehtaassa kiinnitetty mattoon. Tämä varmistaa sen, että tehtaalla määritellyt asennusvälit eivät pääse muuttumaan asennuksen ja valun aikana.

Lattialämmitys nopeuttaa kosteiden tilojen, kuten saunan ja pesuhuoneen kuivumista käytön jälkeen ja ehkäisee näin mahdollisten kosteusvaurioiden syntymistä. Suora sähkölämmitys soveltuu parhaiten kosteisiin tiloihin. Näissä lattioiden pintamateriaaleina suositellaan käytettäväksi nopeasti lämpöä luovuttavia kivimateriaaleja tai muovimattoja. Pesutilojen lattialämmitys voidaan toteuttaa saneerauslämpökaapelilla tai lämpökelmulla.

Uudiskohteissa lattialämmitys tehdään usein niin, että lämmityskaapeli kiinnitetään raudoitusverkkoon, joka jää valun sisään. Näin lämmityskaapeli pysyy helpommin paikallaan. Lämmityskaapeli voidaan asentaa myös siten, että lämmityskaapeli asennetaan pohjavalun päälle, minkä jälkeen tehdään pintavalu.

Asennettaessa lämmityskaapelia betonivaluun on sitä syytä käsitellä varovasti. Lämmityskaapelin päällä ei saa kävellä eikä sen päälle saa laskea painavia esineitä. Jos lämmityskaapelissa havaitaan vikoja, ovat ne yleensä syntyneet asennusvaiheessa varomattoman käsittelyn seurauksena.

Lattialämmityskaapelin kulkureitistä kannattaa piirtää kartta tai kulkureitin voi myös valokuvata. Kartasta tai valokuvista voi tarvittaessa kalusteita kiinnitettäessä tarkistaa lämmityskaapelin reitin niin, etteivät lämmityskaapelit vahingoitu. Lattialämmitystä täydentämään käytetään usein esimerkiksi kattoon sijoitettavaa kelmulämmitystä, sähköpatterilämmitystä sekä ikkunalämmitystä.
sivun alkuunSTEK
Jäsenet
Yhteystiedot
Hallinto
Säännöt
FimteknoSähköturvallisuuden edistämiskeskus - STEK ry