Ajankohtaista
 STEK-info
 Sähköturvallisuus
 Sähkö ja rakentaminen
 Sähkö ja ympäristö
 Koulutus ja julkaisut
 Avustukset
 Palaute
 Haku
 Ohjeet
 Ylläpito
 Kysy sähköstä

Pientalon sähkölämmitysmuodot


Kelmulämmitys

Kattoon asennettava kelmulämmitys sopii hyvin oleskelutiloihin. Sen kiistaton etu on mahdollisuus toteuttaa sisustus vapaasti. Myös keittiöön ja makuuhuoneisiin kelmulämmitys soveltuu hyvin. Kattolämmitys yhdessä lattialämmityksen ja mahdollisen ikkunalämmityksen kanssa tarjoaa ylivoimaista asumismukavuutta.

Kattolämmitys on nopea tapa tuottaa huoneeseen lämpöä. Parhaimmillaan se onkin lattialämmitystä täydentämässä. Vapaa-ajan asunnoissa, missä halutaan lämpötila pitää poissaolon aikana alhaisella tasolla, saadaan kattolämmityksen avulla paikalle saavuttaessa lämpötila nopeasti miellyttäväksi.

Kun lämmityselementit sijoitetaan sisäkaton yläpuolelle, ne lämmittävät kattoverhoilun. Se puolestaan luovuttaa lämmön lämpösäteilynä lattian, seinien, ikkunoiden ja huonekalujen sekä muiden kodin pintojen kautta huoneilmaan.

Yleensä puolet kattopinta-alasta peitetään lämmityskelmuilla. Asennus tehdään juuri ennen katon pinnoittamista niin, että kelmut eivät vaurioidu rakentamisen aikana. Tehokkain kelmu sijoitetaan ikkunan yläpuolelle.

Kattolämmityselementtien kohdalla on syytä välttää korkeita kaap- peja ja muita huonekaluja sekä väliseiniä siksi, että lämpö pääsisi vapaasti säteilemään kattoverhouksesta. Lämmityskelmuja ei saa asentaa löylyhuoneisiin eikä niitä voi käyttää matalissa vinokatoissa.

Jos katto maalataan öljypohjaisilla tai lakkabensiinillä ohennettavilla maaleilla, lakoilla tai tasoitteilla, on riskinä, että kelmun lämpövaikutus saa pinnoitteet kellastumaan tai kuplimaan.

sivun alkuunSTEK
Jäsenet
Yhteystiedot
Hallinto
Säännöt
FimteknoSähköturvallisuuden edistämiskeskus - STEK ry