Ajankohtaista
 STEK-info
 Sähköturvallisuus
 Sähkö ja rakentaminen
 Sähkö ja ympäristö
 Koulutus ja julkaisut
 Avustukset
 Palaute
 Haku
 Ohjeet
 Ylläpito
 Kysy sähköstä

Selvitä omat tarpeesi


Mitä sähkölaitteet kuluttavat ?

Mitä ovat voltti, ampeeri, kilowattitunti?

Sähkölaitteiden käyttö on kaikille tuttua. Me tiedämme sähkön vaikutuksista, että se synnyttää valoa hehku- ja loistelampuissa tai että se lämmittää vastusta silitysraudassa, sähköliedessä ja sähkölämmittimessä. Sähkömagneetin avulla voidaan nostaa teräsesineitä ja sähkömoottoreilla voidaan pyörittää sähkökoneita. Ihmiset voivat havaita sähkön vaikutukset, mutta eivät sähköä itsessään.

Sähköammattilaiset puhuvat usein ampeereista, volteista ja wateista. Sähkölaitteissa on erilaisia merkintöjä: pölynimurissa 1200 W, parranajokoneessa 230 V, sähkölaskussa 3550 kWh. Mitä tämä puhe sekä nämä mystiset luvut ja kirjainlyhenteet tarkoittavat?

Voltti (V) on jännitteen yksikkö

Jännitettä mitataan voltti-nimisellä yksiköllä. Kotitalouksissa pistorasioiden, sähkökeskusten ja yleensä myös valaistuksen jännite on 230 V. Halogeenivalaisimet voivat toimia esimerkiksi 24 V:n jännitteellä, jolloin niissä on muuntaja, joka pudottaa jännitteen 230 V:sta 24 V:iin. Pistorasioihin saa kytkeä vain sellaisia laitteita, joiden arvokilvessä on sama jännite. Kaikissa maissa ei ole sama jännite kuin Suomessa, esimerkiksi Yhdysvalloissa on kotitalouksissa jännite 110 V. Jännitettä voi verrata vesijohtoverkoston paineeseen.

Ampeeri (A) on virran yksikkö

Jokainen sähkölaite ottaa sähköverkosta virtaa. Mitä suuremman virran laite ottaa sitä suuremman tehon se kuluttaa. Virtaa voidaan verrata vesijohdossa kulkevaan vesivirtaan. Joidenkin sähkölaitteiden arvokilvessä on ilmoitettu laitteen virta.

Watti (W) on tehon yksikkö

Watti on tehon mittayksikkö. Sen kerrannainen on kW = kilowatti. Yksi kilowatti on 1000 wattia. Watti kertoo, kuinka paljon sähköä jokin sähkölaite tarvitsee, jotta se toimisi. Mitä suurempi laitteen teho on, sitä enemmän se kuluttaa sähköä. Kotitaloudessa suuritehoisia laitteita ovat sähköliesi ja sähkökiuas, kun taas pienitehoisia laitteita ovat televisio ja tietokone.

Kilowattitunti (kWh) on energian yksikkö

Energia kuvaa sähkönkulutusta. Kilowattitunti on siis sähköenergian mittayksikkö. Teholtaan 1000 W sähkölämmitin kuluttaa yhden tunnin (h) aikana energiaa yhden kilowattitunnin. Mitä suurempitehoisia sähkölaitteet ovat ja mitä kauemmin niitä yhtäjaksoisesti käytät, sitä suuremman sähköenergian kulutat. Sähkön eräänä laskutusperusteena on kulutettu sähköenergia.

Miten lasken oman kulutukseni?

Kotitalouksien sähköä käytetään pääasiassa ruoan säilytykseen ja valmistukseen, astioiden ja pyykin pesuun, valaistukseen sekä saunan lämmitykseen ja viihdesähkölaitteisiin. Tavallisen nelihenkisen keskivertoperheen sähkönkulutus on vuodessa noin 4 000-4 500 kWh silloin, kun asuntoa ei lämmitetä sähkölämmityksellä. Jos jakeluverkkoyhtiö laskuttaa sähköstä 8 senttiä/kWh, ovat sähköstä aiheutuneet vuosikustannukset noin 320-360 euroa.

Esimerkki nelihenkisen perheen sähkön käytön jakautumisesta.
  • ruoan säilytys 26 %
  • pyykinpesu 8 %
  • astioiden pesu 8 %
  • ruoan valmistus 17 %
  • Viihde 12 %
  • Valaistus ja muu kulutus


Voit laskea oman kulutuksesi esim. seuraavan taulukon avulla
sivun alkuunSTEK
Jäsenet
Yhteystiedot
Hallinto
Säännöt
FimteknoSähköturvallisuuden edistämiskeskus - STEK ry