Ajankohtaista
 STEK-info
 Sähköturvallisuus
 Sähkö ja rakentaminen
 Sähkö ja ympäristö
 Koulutus ja julkaisut
 Lapset ja sähkö
 Avustukset
 Palaute
 Haku
 Ohjeet
 Ylläpito
 Kysy sähköstä

Valaistusratkaisujen valinta


Sisävalaistus

Sekä liian hämärä että liian kirkas valo haittaavat värien ja yksityiskohtien näkemistä. Valitsemalla epäsuoran valaistuksen voit välttää liian kirkasta valoa ja voimakkaita heijastuksia. Värit toistuvat parhaiten silloin, kun keinovalo muistuttaa eniten luonnonvaloa. Huoneen sisustuksen värit ja ikkunapintojen määrä vaikuttavat huonetilan valaistukseen. Vaaleat värit heijastavat ja korostavat valoa, kun taas tummat imevät sitä itseensä.

Hyvin suunnitellulla sisustusvalaistuksella voidaan tuoda esille huoneen tyyliä ja korostaa yksityiskohtia. Myös huoneen mittasuhteita voidaan muuttaa valon ominaisuuksien avulla. Korkeaa tilaa voi madaltaa sijoittamalla valaisimet mahdollisimman alas ja pienen tilan vaikutelmaa voi suurentaa suuntaamalla valaisimet ylöspäin.

Ilmettä sisustukseen saadaan, kun valaistaan esimerkiksi lasivitriinejä, stereokaappeja ja kirjahyllyjä pienillä valaisimilla, jotka on asennettu hyllytasojen yläpuolelle valaisemaan tavaroita hyllyillä. Vaihtoehtoisesti voidaan valaista lasivitriinejä valaisemalla kaappien lasiset hyllyt esimerkiksi hyllyn taakse sijoitetulla ohuella loistelampulla ilman kuumenemisriskiä. Myös valokuitua voidaan käyttää lasivitriinien valaisemiseen. Halogeenilamppuja käytettäessä on otettava huomioon niiden voimakas lämpeneminen, sillä ne voivat lämmittää liiaksi yläpuolella olevia kaappeja ja niiden sisältöjä.

Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa vertailla erilaisia valaistuksen kytkin- ja himmenninratkaisuja. Kotona voi olla useita kytkimiä muuallakin kuin oven pielessä. Niistä valaistusta voidaan ohjata joustavasti eri paikoista. Nykyiset kytkimet ovat tyylikkäitä ja yhteensopivia sähkö-, tele- ja antennipistorasioiden kanssa. Sähkökalusteet voivat olla osa kodin sisustusta - ei tarvitse välttämättä tyytyä siihen valkoiseen perusmalliin.

Erilaiset ohjausjärjestelmät mahdollistavat valaistuksen mukauttamisen eri tilanteisiin ja vaikuttavat niiden toimivuuteen. Vaihtoehtoina ovat himmentimet, liike- ja läsnäolotunnistimet, hämäräkytkimet, kauko-ohjausjärjestelmät sekä ennalta ohjelmoidut älykkäät järjestelmät. Nämä ovat usein käteviä ja auttavat myös säästämään energiaa



Valitsemalla toisiinsa sopivat liitäntä-, ohjaus- ja säätöjärjestelmät ja valaisimet, voidaan valaistuksen ominaisuuksia hyödyntää parhaiten ja jopa parantaa. Esimerkiksi loisteputkivalaisimien kiusallisen välkkymisen ja syttymisviiveen voi välttää käyttämällä elektronista liitäntälaitetta. Elektroniset liitäntälaitteet ovat viime vuosina kehittyneet niin, että niitä on jo kodeissa käytettävissä valaisimissakin. Uusimmilla liitäntälaitteilla säästetään sähkönkulutuksessa 25 % verrattuna vastaavaan vanhaan kuparikuristimella varustettuun loisteputkivalaisimeen. Hehkulamppuvalaistukseen verrattuna säästöä syntyy 80 %.

Liiketunnistimen avulla huolehditaan siitä, että valaisimet syttyvät automaattisesti, kun joku tulee valvonta- alueelle ja sammuvat säädetyn ajan kuluttua. Valvonta-alueen päällä-oloaikoja voi helposti itse säätää. Liiketunnistimen lisäksi voidaan niin ulkona kuin sisälläkin ohjaukseen yhdistää hämäräkytkin, joka estää valoa turhaan syttymästä päivällä. Liiketunnistinta kannattaa käyttää paikoissa, joissa käydään niin, että kädet ovat täynnä tavaraa, jolloin syttyvä sekä sammuva valaistus todella säästää vaivaa. Tällaisia tiloja ovat kellarit, ullakot, vaatehuoneet tms. Liiketunnistin on kätevä ratkaisu myös kuisteilla, tuulikaapeissa, takapihoilla, WC:ssä, ulkovarastoissa, autotalleissa jne.

Automaattista ohjausta voidaan hyödyntää esimerkiksi, kun ollaan poissa kotoa pitkiä aikoja ja halutaan antaa vaikutelma, että talo näyttäisi asutulta. Tällöin voidaan määritellä valaistus syttymään tai sammumaan säännöllisesti tai epäsäännöllisesti eri aikoina.

Vakiovalosäädön avulla valaistus reagoi luonnonvalon määrään ja pitää sisällä valaistustason vakiona riippumatta auringon asennosta ja pilvisyydestä.

Langaton infrapunaohjaus tarjoaa hyvän ratkaisun silloin, kun valaistusta halutaan säätää etäältä tv:n kaukosäätimen tavoin. Infrapunaohjaus ei vaadi johdotuksia, mikä takaa helpon muunneltavuuden valaistuksen ohjauksessa. Ohjausjärjestelmät mahdollistavat joustavat muutokset tai lisäykset jo käytössä olevan valaistuksen ohjaukseen. Ohjausjärjestelmälle voidaan itse ohjelmoida yhteissytytys- ja sammutustoimintoja. Valaistuksen kytkimet voidaan ohjelmoida ohjaamaan useita - jopa eri huonetiloissa olevia valaisimia. Esimerkiksi makuuhuoneen, porraskäytävän ja WC:n valaisimet voi sytyttää ja sammuttaa yhdellä makuuhuoneessa olevalla kytkimellä, jolloin reitti WC:hen on valaistu yölläkin asioitaessa.

sivun alkuun



Selvitä omat tarpeesi
Valitse sähköammattilainen tekijäksi
Kodin sähkölaitteet
Valaistusratkaisujen valinta
Pientalon sähkölämmitysmuodot
Sähköjärjestelmien valinta
Sähkön käyttö kotona



Sähköturvallisuuden edistämiskeskus - STEK ry