Ajankohtaista
 STEK-info
 Sähköturvallisuus
 Sähkö ja rakentaminen
 Sähkö ja ympäristö
 Koulutus ja julkaisut
 Lapset ja sähkö
 Avustukset
 Palaute
 Haku
 Ohjeet
 Ylläpito
 Kysy sähköstä

Valaistusratkaisujen valinta


Ulkovalaistus

Jos olet päättänyt hankkia taloosi ulkovalaistuksen, sinun kannattaa harkita sitä varten erillissuunnitelman teettämistä. Näin voit välttyä kalliilta virheiltä ja saat toivomasi turvallisen ja omat tarpeesi täyttävän valaistuksen. Ammattitaitoinen valaistussuunnittelija myös sovittaa ulkovalaisinlaitteet yhteen talon muun arkkitehtuurin kanssa.

Yleisesti ulkovalaisimina käytetään seinälle, pylväisiin ja kattoihin upotettavia lujarakenteisia valaisimia. Näiden lisäksi kannattaa harkita sellaisten valaisimien käyttöä, jotka voidaan piilottaa rakenteisiin tai luontoon. Valitse ulkovalaisimiksi laadukkaita ja Suomen ankaria talviolosuhteita kestäviä valaisimia, jotka täyttävät ulko-olosuhteiden kotelointiluokkavaatimukset (IPluokka). Ainakin metallista ja lasista valmistetut ulkovalaisimet kestävät suomalaisia olosuhteita. Myös LED-lamppuvalaisimia ja kuituvalaistusta voidaan menestyksekkäästi asentaa ulkotiloihin. Esimerkiksi puutarhan valaistus saadaan kuidulla piiloon niin, ettei valaistus riko puutarhan luonnonmukaisuutta.

Kun suunnittelutat ulkovalaistusta, ota huomioon, että usein rakentamisvaiheessa maksetut kalliimmat hankinnat voivat alentaa käyttökustannuksia. Kiinnitä siis huomiota myös taloudellisiin tekijöihin:
  • Energiansäästölamppujen ja purkauslamppujen käyttöä kannattaa suosia niiden energiataloudellisuuden vuoksi.
  • Kaikkia ulkovaloja ei kannata pitää päällä läpi yön, vaan puutarhan tunnelmavalaistus kytkeytyy automaattisesti yöksi pois päältä ja kulkureittien valaistus jätetään palamaan.
  • Joissakin tapauksissa liiketunnistimen käyttö voi olla järkevää, kunhan ei jatkuvalla sammuttelulla ja päälle kytkeytymisellä häiritä esimerkiksi talossa sisällä olijoita, naapureita tai ohikulkijoita.


Vaativat ulkovalaistusasennukset edellyttävät aina ammattitaitoista sähköurakoitsijaa sähköistämään niitä. Sähköurakoitsija huolehtii piha-alueelle kaivettavien johtojen oikeasta asennussyvyydestä ja suojauksesta niin, että myöhemmin piha- ja puutarhatöitä tehtäessä ei ensimmäiseksi vahingoiteta kaapeleita. Ammattilainen voi myös neuvoa, kun halutaan parantaa turvallisuutta siten, että ulkovalaisimia suojamaan asennetaan vikavirtasuojakytkin. Vikavirtasuojakytkimestä on esitetty enemmän tietoja tämän oppaan kohdassa "Laitteen muut merkinnät".

Ulkovalaistuksen ohjaus

Nykytekniikalla ulkovalaistustakin voidaan ohjata monin eri tavoin. Liiketunnistin reagoi liikkeeseen - eli sytyttää valon, kun joku liikkuu pihalla. Hämäräkytkin sytyttää valaistuksen valon vähentyessä ja illan hämärtyessä. Aikakytkin sytyttää valaistuksen määrättyyn kellonaikaan.

Kun ohjaukseksi valitaan joku näistä kytkimistä tai niiden yhdistelmä, valaistukseen ei kulu turhaa energiaa. Lisäsäästöä ulkovalaistuksen energiankulutukseen saadaan valitsemalla valonlähteeksi energiansäästölamppu eli pienoisloistelamppu. Energiansäästölampun avulla valaistuksen kulutus laskee noin neljännekseen tavalliseen hehkulamppuun verrattuna.

Talosi ulkotiloissa voit valaista
  • talon julkisivun
  • puutarhan kasveja, suihkulähteitä, veistoksia tms.


Tuloreitin ja sisäänkäynnin valaistus

Pientalon piha-alueen kulkureittien ja erityisesti talon pääsisäänkäynnin hyvä valaistus helpottaa pimeässä liikkumista, varmistaa asukkaiden turvallisen liikkumisen ja karkottaa luvattomat kulkijat. Hyvin valaistu julkisivu ja pääsisäänkäynti saa tuntemaan talon asukkaat ja vieraat tervetulleiksi kauniisti valaistuun taloon.

Talosi tuloreitin valaistustarvetta arvioitaessa on ensin selvitettävä, miten lähitienoo on valaistu. Ympäristössä, jossa on runsaasti kirkasta katuvalaistusta tai muuta ympäristöstä tulevaa valaistusta, riittää usein, että pääoven edusta on valaistu. Syrjäisemmissä paikoissa, joissa ei ole katuvalaistusta lähistöllä, on hyvä valaista kulkureitit ja pääovi niin, että ne muodostavat yhtenäisen kulkutien aina ajotieltä portin kautta pääovelle. Myös pääoven valaistus on tarpeen. Talon katunumeron - oli se sitten numerovalaisin tai valaistu numero - on syytä aina erottua selvästi ympäristöstään.

Oven luona pitää valaistusta olla riittävästi, sillä sisälle mentäessä tapahtuu monenlaista toimintaa: etsitään avaimia, puhdistetaan kenkiä tms. Sijoita oven edustalle esimerkiksi kaksi valaisinta, jotka on sijoitettu oven molemmin puolin, niin saat sisäänkäynnille varjottoman ja tasaisen valaistuksen. Vaihtoehtoisesti voit myös upottaa valaisimen oven yläpuolella olevaan lippaan.

Suosi mahdollisuuksien mukaan pihavalaistuksena epäsuoraa valaistusta, sillä suojaamattomat valonlähteet saattavat häikäisyllään aiheuttaa vaaratilanteita jalankulkijoille tai autoilijoille.



Talon julkisivun valaistus

Hyvin suunnitellulla ja toteutetulla talosi julkisivuvalaistuksella voit korostaa yksityiskohtia ja tuoda esille talosi erityispiirteitä. Julkisivuvalaistus voi myös epäonnistua, jos valo korostaa vääriä kohtia, sitä on liian paljon ja se häiritsee sekä sisätilojen että ympäristön valaistusta.

Epäsuora valaistus, joka on saatu aikaan matalalle sijoitetuilla valaisimilla, on kohtalaisen yksinkertainen mutta näyttävä tapa valaista julkisivua. Julkisivuvalaistuksessa on tärkeä valita oikein valon värintoisto- ominaisuudet ja värilämpötila niin, että saadaan aikaan luonnollinen värintoisto sekä ympäristöön oikein suhteutettu värilämpötila. Perussääntö on, että mitä vähemmän muuta valoa on ympärillä sitä lämpimämpi sävy valaistukselle on valittava.

Puutarhavalaistus

Puutarhavalaistus on yleensä koristevalaistusta, jolla korostetaan puutarhan kasvillisuutta, suihkulähteitä, lammikoita, patsaita tms. Kiinnostavia valaistavia kohtia on jokaisessa puutarhassa: puut, pensaat, köynnöskasvien peittämät aidat, muurit tai seinät, vesialtaat tms.

Puutarhavalaistuksessa on iso merkitys valon värillä ja voimakkuudella. Jotta saadaan aikaan tasapainoinen puutarhavalaistus, sekoitetaan sopivassa suhteessa kylmäja lämminsävyistä valoa. Kylmäsävyinen valon väri sopii valaisemaan kasvillisuutta ja lämminsävyinen valo sopii niihin kohteisiin, jotka toimivat katseen vangitsijoina ja joihin halutaan houkutella ihmisiä pysähtymään: grillin tai puutarhakaluston ympärille taikka veistosta valaisemaan. Kylmänä valonlähteenä voi käyttää halogeenivaloa ja lämmintä sävyä voidaan saada aikaan aidolla kynttilällä tai hehkulampulla.

Valaistessasi puutarhaa ole varovainen valomäärän kanssa. Liian voimakas puutarhavalaistus voi häikäistä sisätiloja. Toisaalta vastaavasti sisältä tuleva valo voi vahvistaa ulkotilojen valaistusta. Siksi asiantuntevan valaistusuunnittelijan merkitystä ei voi liikaa korostaa.

Puutarhaan soveltuvat matalalle asennettavat upotettavat kohdevalaisimet. Niiden valaistuskulmaa olisi hyvä voida säätää. Puita ja pensaita voidaan valaista esimerkiksi alhaalta ylöspäin. Puutarhan polkuja voi valaista vaakasuoraan, lähelle maan pintaa asennettavilla valaisimilla. Pihojen istutusten valaisemiseen voidaan varata matalia pylväitä, joihin sijoitetaan pistorasiat ja niihin liitetään pistotulppaliitäntäiset valaisimet.

12 voltin pienoisjännitteellä toimivia suihkukaivoja ja koristevalaisinsarjoja varten on markkinoilla sopivia pistorasioita. Suojamuuntajat sijoitetaan sähkökeskukseen tai erilliseen vesitiiviiseen koteloon. Muuntajan sijoituksessa kannattaa ottaa huomioon talvikäyttö.

Kun valitaan valaisimia ulkotiloihin, parvekkeille ja terasseille, kannattaa kiinnittää huomiota mm. seuraaviin seikkoihin:
  • kotelointiluokka
  • ilkivallan kestoinen rakenne
  • lumen vaikutus
  • valitaan rakennuksen tyyliin sopivat valaisimet
  • ohjausratkaisut - esim. parvekkeille lähestymiskytkimet
  • jos parvekevalaisin kiinnitetään seinään, ilmoitetaan isännöitsijälle
  • valaistus ei saa aiheuttaa häikäisyä ympäristöön
  • tarvittaessa suojaus vikavirtasuojalla.
sivun alkuun



Selvitä omat tarpeesi
Valitse sähköammattilainen tekijäksi
Kodin sähkölaitteet
Valaistusratkaisujen valinta
Pientalon sähkölämmitysmuodot
Sähköjärjestelmien valinta
Sähkön käyttö kotona



Sähköturvallisuuden edistämiskeskus - STEK ry