Kiinteistöjen sähköverkot

Omakotitalon sähköverkosta vastaa talon omistaja eli tavallisesti talossa asuvan perheen päämies. Asuintaloyhtiön sähköverkosta vastaa talon hallitus sekä isännöitsijä, jos talolla sellainen on.

Jos asuintaloyhtiössä sähköverkossa on korjattavaa, taloyhtiön asiana on hoitaa korjaus, vaikka vika olisi yksittäisen asunnon verkossa. Asukas joutuu maksajaksi vain, jos hän on aiheuttanut vian esim kolhimalla tai käyttämällä sähkölaitteita väärin.

Jos sähkö puuttuu osasta taloa, vika on yleensä talon omassa verkossa ja paikalle kannattaa kutsua sähköurakoitsija. Jos sähkö puuttuu koko talosta, vika on todennäköisesti verkkoyhtiön puolella ja siitä on ilmoitettava verkkoyhtiön keskukseen tai vikapäviystykseen. Ennen ilmoittamista pyri tarkistamaan, onko myös naapureilta sähköt poissa ja kerro se ilmoittaessasi.  Jos koko kylä tai kaupunginosa on pimeänä, kyseessä on todennäköisesti vika verkkoyhtiön keskijänniteverkossa tai siirtoverkossa. Tällaisen vian verkkoyhtiö havaitsee itsekin. Toisaalta jopa sadat sähkönkäyttäjät  tekevät ilmoituksia, jolloin vikakeskus helposti tukkeutuu. Tästä syystä olisi laaja-alaisessa häiriössä vältettävä soittelua verkkoyhtiöön.