Mene sisältöön

Ilmanvaihdon toimintaperiaate

Lämmönvaihtimella varustetun koneellisen ilmanvaihdon toimintaperiaate on seuraava:

Tulo- ja poistoilmajärjestelmässä suodatettua tuloilmaa tuodaan mm makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen. Näistä tiloista ilma kulkeutuu muihin tiloihin, joista se kosteana tai likaantuneena poistetaan ulos. Ilmaa poistetaan mm kylpyhuoneesta ja WC-tiloista, vaatehuoneista ja keittiöstä. Keittiössä on lisäksi erillinen kärynpoisto.

Jäteilma poistuu katolle ja uutta ilmaa otetaan parhaiten talon varjoisalta puolelta. Kesäkautta lukuun ottamatta poistuvasta ilmasta otetaan lämpöä talteen ja sillä lämmitetään sisään tulevaa ilmaa. Lämmönvaihtimessa ulos menevän ilman lämpötila laskee esimerkiksi10 Celsius-astetta ja tuloilman lämpötila nousee vastaavasti. Hyvin kylmällä ilmalla tuloilmaa lämmitetään vielä lisää sähköllä tai vesikeskuslämmityksen vedellä.

Nämä toiminnot hoidetaan ilmanvaihtokoneella. Se sijoitetaan lämpimään tilaan ja paikkaan jossa käyntiääni mahdollisimman vähän häiritsee asumista. Kunnollisissa laitteissa tuloilmasta suodatetaan ulkoilman epäpuhtaudet. Kehittyneitä laitteita voidaan ohjata paitsi lämpötilan mukaan, myös sisäilman kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuden mukaan.

Ilmanvaihtoa koskevat ohjeet

Suomen rakentamismääräyskokoelma (D2) muodostaa perustan uusien rakennusten sisäilmastoa ja ilmanvaihtoa koskeville ohjeille.

2.09
Sivun alkuun