Mene sisältöön

Yleistä lämpöpumpuista

Kaikki lämpöpumppuun perustuvat lämmitystavat käyttävät sähköä. Lämpöpumppujen yhteinen piirre on, että ne käyttävät sähköä vähemmän kuin saman tilan sähkölämmittämiseen ilman pumppua tarvittaisiin. Lämpöpumpun hankkija joutuu laskemaan, syntyykö sähkölaskussa säästöä niin paljon, että pumppu kannattaa hankkia. Jos haluat lisätietoja tällaisesta vertailusta, klikkaa TÄSTÄ.

Energiansäästön kannalta lämpöpumput ovat tervetulleita laitteita. Tältä kannalta on tärkeää, miten paljon sähköä pumpun avulla todella säästetään. Mainoksissa luvataan jopa viisinkertaista lämmitysenergiaa käytettyyn sähköenergiaan verrattuna, mutta tämä voidaan saavuttaa vain todellisuutta vastaamattomissa olosuhteissa. Todellinen lämmöntuotto hyvin toimivassa järjestelmässä lienee 2…3-kertainen käytettyyn sähköenergiaan verrattuna.

Sähkön tuotannon ja jakelun kannalta lämpöpumppujen huono piirre on, että ne vähentävät sähkönkulutusta eniten silloin, kun sähköä on eniten tarjolla ja se tuotetaan vähiten päästöjä synnyttävällä tavalla. Pumput tarvitsevat lisäsähköä avukseen juuri epäedullisimmalla hetkellä. Epäedullisin hetki on kova pakkanen, jolloin verkkojen ja voimaloiden kuormitus on muutenkin suurimmillaan.Sivun alkuun