Mene sisältöön

Pientalon sähkölämmitysmuodot

Ilman vesikiertoa toimivalla sähkölämmityksellä on paljon etuja muihin lämmitysmuotoihin verrattuna. Huonekohtainen sähkölämmitysjärjestelmä ei tarvitse erillistä huolenpitoa. Kodin lämmitysjärjestelmä voidaan vuodenajasta riippumatta milloin tahansa jättää ilman valvontaa vaikka lomamatkan ajaksi.

Sähkökatkoksen sattuessa putkisto ei jäädy. Kaikki niin sanotut keskuslämmitysjärjestelmät tarvitsevat toimiakseen sähköä, mutta nykyaikaisen pientalon jäähtyminen kestää kauan. Kokemus on osoittanut, että lämmitysjärjestelmä, joka ei perustu veden kiertämiseen, kestää pidemmän sähkökatkoksen ilman vahingoittumisen vaaraa.

Sähkölämmitys säästää myös energiaa. Lämmitysjärjestelmän laitteet kuluttavat sähköä ainoastaan silloin, kun tilaan tarvitaan lisää lämpöä. Lämpöä ei myöskään kulu hukkaan pannuhuoneessa tai putkistoissa. Sähkölämmitysjärjestelmä reagoi nopeasti silloin, kun esimerkiksi takkaan laitetaan tuli tai ruuanlaiton yhteydessä uunista tulee lisälämpöä keittiöön. Jouluna kinkkua paistettaessa eivät lämmityslaitteet juurikaan kuluta energiaa.

Sähkölämmitysjärjestelmän laitteita on helppo käyttää. Järjestelmä voidaan rakentaa jopa siten, etteivät minkäänlaiset käyttötoimenpiteet ole tarpeen. Eri tiloihin on vaivatonta asetella eritasoiset lämpötilat: olohuoneeseen korkeampi, makuuhuoneisiin pari astetta matalampi, aputiloihin ehkä vieläkin viileämpää. On mahdollista säätää erilainen lämpötila jopa saman huonetilan eri osiin.

On useita vaihtoehtoja toteuttaa lämmitys sähköllä. Mahdollisuus yhdistää helposti erilaisia sähkölämmitystapoja on sähkölämmityksen ylivoimainen etu. Asumisviihtyvyyden kannalta paras tulos saadaan yhdistelemällä eri sähkölämmitysmuotoja keskenään. Samassa tilassa voi käyttää yhtä aikaa useita sähkölämmitystapoja kuten lattia- ja kattolämmitystä ja lämpöikkunoita.

 

Lämpöpumput

Myös kaikki lämpöpumppuun perustuvat lämmitystavat käyttävät sähköä. Katso lähemmin lämpöpummppuja käsittelevää osiotamme, jonne pääset klikkaamalla TÄSTÄ

 

Sähkövaraajat ja kattilat

Sähköä voidaan käyttää myös vesikeskuslämmityksen lämmönlähteenä. Lämmöntuottolaitteena on silloin joko sähkövastuksilla varustettu varaaja tai sähkökattila.

Sähkövaraajan koko on tyypillisesti 1-2 m³. Sillä tuotetaan sekä tilojen lämmitysenergia että lämpimän käyttöveden tarvitsema energia. Tavoitteena on, että yösähkön osuus on noin 90 %. Tällä tavoin selvitään huomattavasti pienemmällä varaajakoolla, jolloin hankintahinta on pienempi. Sähkövaraajia voidaan käyttää myös puukattiloiden yhteydessä. Suuri varaaja mahdollistaa myös aurinkoenergian hyödyntämisen. Tarjolla on erilaisia varaajaratkaisuja, ja esimerkiksi käyttövesi voidaan valmistaa erillisellä varaajalla.

Sähkökattila tuottaa joka hetki talon tarvitseman lämmitysenergian sähkövastuksilla. Lämpö jaetaan huonetiloihin vesikiertoisella lämmönjakojärjestelmällä (esimerkiksi lattialämmityksellä). Lämpöä ei yleensä varata yösähköllä, mutta järjestelmään voidaan liittää myös varaaja. Käyttövesi lämmitetään erillisellä käyttövesivaraajalla.

Sähkökattila sopii parhaiten pienehköihin, noin 100 m²:n kokoisiin omakotitaloihin sekä taloihin, joissa lämmitystarve on pieni, jolloin varaavuudesta ei saada niin suurta hyötyä. Sähkökattilan etuna on halpa hankintahinta yhdistettynä vesikiertoiseen lämmönjakojärjestelmään, joka mahdollistaa lämmitysenergian vaihtamisen.

Sähkökattilat- ja varaajat ovat helppokäyttöisiä lämmitysjärjestelmiä. Haittapuolena on muita lämmitystapoja kalliimpi energia. Sähkölämmityksen ympäristökuormitusta voidaan pienentää hankkimalla ekoenergian kriteerit täyttävää sähköä.





Sivun alkuun